Utbildning mot hjärtstopp

Minskad dödlighet i hjärtstopp utanför sjukhus i Norrbotten.Se där titeln på ett projekt som landstinget i Norrbotten sjösatt. Nu ska "hela länet" utbildas.

Foto: Eija Dunder

Luleå2013-11-18 19:44

Under 2013 och in på 2014 kommer projektet att gratis utbilda intresserade ur allmänheten i länets alla kommuner. Målet är att sprida kunskap om hjärt och lungräddning. Varje år drabbas 10.000 personer i landet av plötsligt hjärtstopp varav 500 överlever. Ju fler ute i allmänheten som genomgått HLR-kurser desto fler kan räddas.

Det är regeringen via Socialstyrelsen som avsatt medel till ett pilotprojekt i ämnet. Alla landsting fick ansöka om att delta och tre valdes ut, Stockholm, och Västerbottens samt Norrbottens läns landsting.

– Vi har valt olika strategier, säger Anna Alm- Andersson, sektionsledare på ambulanssjukvården i Piteå, Hon berättar att man i Norrbottens-projektet satsar på en bred utbildning till allmänheten, däribland gymnasielärare som sen i sin tur utbildar annan skolpersonal och elever. Och på måndagskväll startade en utbildningsturné där allmänheten fått anmäla sig till en HLR- kurs. Luleå var först ut med 75 anmälda, nästa kommun är Piteå och så vidare.

Hur går hjärt lungräddning till, hur använder man en hjärtstartare? Det är information som kursdeltagare får. I samhället är hjärtstartare en ökande företeelse.

– Ja i Luleå finns cirka 100 registrerade hjärtstartare men det finns säkert flera och vi ser gärna att man anmäler att man har en, säger projektets trio, projektledare Ann-Sofie Forslund, Anna Åström och Anna Alm- Andersson.

Runt tre miljoner personer i Sverige har genomgått utbildning och kan använda hjärtstartare, en hög och bra siffra menar projektföreträdarna:

– Folk är inte så rädda i dag att våga gripa in, och att utbilda unga som reser mycket på tåg, buss, flyg, det betyder en massa möjliga livräddare som rör sig ute i samhället när ett hjärtstopp plötsligt inträffar och minuterna är dyrbara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!