Utbildas i mathantering

Restauranger och storkök i Luleå, Piteå, Älvsbyn och Boden får utbildning i livsmedelshygien.
Utbildningen är gratis och ger ett diplom.
Över 70 restauranger och caféer står på kö till utbildningen bara i Luleå.

LULEÅ2003-11-07 06:30
Med start 17 november får nu alla restauranger och storkök i fyrkanten för första gången möjlighet till gratis utbildning i livsmedelshygien, hantering och egenkontroll. <br>Hittills i år har miljökontoret i Luleå fått in 20 anmälningar om matförgiftning på restauranger i Luleå. Miljökontoret tror dock att mörkertalet är stort. Alla vet inte om att de har fått matförgiftning eller att de kan anmäla det till miljökontoret. <br>Det är första gången som miljökontoren och miljönämnder i kommunerna gör den här satsningen. Intresset är mycket stort bland restaurangägarna.<br>Kritiska punkter<br> ? Vi kommer att lära ut en del om microorganismer som orsakar matförgiftning och ta upp kritiska punkter som upptining, avsvalning och rengöring i lokalen. Vi vill att personal ska få förståelse för vad matförgiftning är och hur det kan förebyggas. Sedan blir restaurangerna certifierade och får ett diplom som de kan hänga upp, säger Åsa Fredriksson, miljöinspektör vid miljökontoret i Luleå.<br>Matförgiftning kan orsakas av bakterier som sprider sig från händer, utrustning och ytor som inte har blivit ordentligt rengjorda. <br>Bakterierna kan överleva i mat som inte har tillagats på rätt sätt, växa och föröka sig i mat som står framme i rumstemperatur eller som kyls på felaktigt sätt och sprider sig från rå till färdiglagad mat om de inte hålls åtskilda. I värsta fall kan matförgiftning leda till döden.<br>Kunskap enligt lagen<br>I livsmedelslagen står det att den som hanterar livsmedel ska se till att personalen har tillräcklig utbildning i livsmedelshygien. För miljöinspektörerna innebär utbildningen att restauranger har kunskap om vilka krav som gäller när miljökontoret gör inspektion.<br>Dömer ingen<br> ? Vi dömer inte ut några restauranger men vi vill att de ska få bättre förståelse för vårt arbete och så är det för deras egen skull. I Piteå har vi beslutat att vi ska satsa på det här. Vi har mycket turister och serveringar på sommaren och vill inte att Piteå ska få ett rykte om sig att turister får matförgiftningar. Det är viktigt att vi har samma villkor i alla fyrkantskommuner, säger Björn Berglund, ordförande i Miljö- och Byggnämnden i Piteå.<br>Klara regler<br>När det gäller utbildning av tillfällig restaurangpersonal är reglerna tydliga.<br> ? Den som är ansvarig på restaurangen är skyldig att se till att personalen har rätt utbildning och att vikarier och sommarjobbare får introduktion, säger Åsa Fredriksson.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om