Byggnaden i Luleås äldsta park, Hermelinsparken, ägs av Regionfastigheter och står inför en renovering.
Jan Kangas är byggprojektledare med en budget på 6,2 miljoner kronor. Anbudstiden för renoveringen löper ut den 8 februari.
– Vi vill bevara husets utseende. Flera fönsterbågar är i riktigt dåligt skick. Eftersom vi restaurerar på gammalt vis är det svårt att beräkna hur lång tid det kommer att ta. Vi räknar med start i april, men jag törs inte lova att vi är klara i oktober.
Ett 90-tal fönster ska restaureras. Under året ska också husets värmesystem ses över.
– Varje fönsterbåge och fönsterkarm ska målas med linoljefärg. Vi har fått igenom att det gamla valsade ytterglaset blir kvar, men att man byter ut innerglaset mot ett modernt energiglas. Det är bra att restaureringen görs på ett sätt som bibehåller byggnadens värden, säger byggnadsantikvarie Erica Duvensjö.
Länsmuseichef Margartha Lindh är positiv.
– Det är förstås tråkigt att behöva stänga, men det känns positivt att vi får till stånd en renovering som kommer förbättra arbetsmiljön.
Hon beskriver hur det sveper in kalla vindar via fönstren och hur det kan uppstå kallras särskilt på bottenvåningens publika ytor.
Vi står mitt i museets sista utställning innan stängningen. Den bjuder på odyssé över det q-märkta husets historia.
– Det är lite lustigt, men här finns tidningsklipp från 1970-talet om behovet av större lokaler. Samma sak gäller i dag. Vi skulle behöva fler utställningslokaler i det som en gång var ett av de mest moderna museerna i Sverige, betonar Margaretha Lindh.
Norrbottens museum invigdes den 21 juli 1936. På plats var kronprins Gustaf Adolf, som anlänt till Luleå kvällen innan i sällskap av kronprinsessan Louise.
Byggnaden ritades av länsarkitekt Eberhard Lovén, vars första skisser lär ha innehållit två flyglar på vardera sidan av museibyggnaden.
I 40 år innan invigningen hade Norrbottens museiförening, vars medlemmar kom från residensstadens finaste borgerskap, samlat in historiska föremål.
– Vi vill gärna visa våra samlingar, men huset är gammalt och saknar en klimatanläggning. Vi är restriktiva av rädsla att våra äldsta föremål ska förstöras, förklarar Anna Lundgren, avdelningschef för museets publika verksamhet.
Öppningsdatumet är inte fastslaget. Museet planerar för en stängning som kan bli minst ett år.
Inga anställningar påverkas. Museet har ett 50-tal anställda, där ett 10-tal arbetar i museibyggnaden. Möjligen kan någon arbeta kvar i lokalerna, men för publiken förblir huset stängt.
Det arbetas för att hitta nya platser att visa utställningar, bland annat förs diskussioner med bibliotek i länet.
– Bothniasalongen flyttas till Ájtte och Gällivare museum. Vi försöker också skala ned några av våra utställningar med en förhoppning att de ska visas i länet, berättar utställningsproducenten Henrik Ygge.
Det handlar bland annat om Doris Öbergs 202 lapptäcken, Norrtrådars broderiutställning, utställningen om järnframställning i Norrbotten för 2 000 år sedan samt glaciärarkeologiska fynd i Nordkalotten.
Även programverksamhet påverkas av stängningen.
– Vi vill flytta våra museionsdagar till Ebeneser med program under kvällstid åtminstone en gång i månaden. På Björkskatan blir det fokus på lokal kvinnohistoria den 8 mars, medan i april planerar vi för modevisningar med Maj Englunds "retrotyger" på Lillan. Arkivcafét förblir oförändrat, avslöjar programproducenten Veronica Markström.