Uppskattat besök på ett julfint Hägnan

- Det är första gången jag besöker Hägnan, så fint här är! Det tyckte den på Jobbcenter sysselsatte Stefan Björklund och hans kamrater som i onsdags fick baka, smida, stöpa ljus och julpyssla ute på Friluftsmuseet. Ett uppskattat avbrott i vardagen.

KUNNIG. Lisa Lång och Carl-Johan Ulander hjälps åt att baka ut brödet."Min mamma är hushållslärare", berättade Carl-Johan.

KUNNIG. Lisa Lång och Carl-Johan Ulander hjälps åt att baka ut brödet."Min mamma är hushållslärare", berättade Carl-Johan.

Foto: Håkan Gidlöw

LULEÅ2008-12-11 06:00
Jobbcenter ute på södra Örnässkolan och tvättavdelningen på Midskogsskolan är en verksamhet som sysselsätter personer med olika former av funktionshinder. Här får dessa på ett anpassat sätt utföra viktiga servicearbeten av olika slag. Till exempel har en grupp hand om all tvätt från ett av Luleås äldreboenden. - Vi har snickeri, tryckeri, restaurang, snickeri med, mera berättar en av ledarna för verksamheten, Pia Engström, som också fanns med ute på Hägnan och fick prova på att stöpa ljus.

- Vi brukar ta oss ut då och då och göra något annat, berättar Pia.

Någon specifik jultradition, att åka till Hägnan, har man inte. Men det är definitivt ett trevligt avbrott, tyckte hon och hennes gäng som alla hade fått välja vilken aktivitet de ville prova på.

Bagartakter
I bagarstugan hittade vi en glad och spjuveraktig Stefan Björklund som gick in för klådd-bakandet med liv och lust. Han hade till och med knutit en schalett om huvet och skrattade gott åt alla berömmande ord han fick angående det. Även Carl-Johan Ulander visade riktiga bagartakter. - Min mamma är hemkunskapslärare, upplyste han medan han gräddade och vek bröd som han aldrig gjort annat. I Perihansch-gården visade Hägnans Lena Gründel hur ljusstöpningens ädla konst går till. Och eleverna var läraktiga och fick stöpa var sitt ljus.

Stöpa ljus
- Hur många grader ska det vara i kärlet? undrade Mats Johansson och fick till svar att det ska vara mellan 60 och 70 grader.

Stöpa ljus är inte alls svårt, berättar Lena Gründel och berättade att man kan stöpa i nästan vad som helst. Det ska bara vara ett tillräckligt djupt kärl som klarar värme och vattentrycket. En kakburk skulle kunna duga.

Innan Kurirens julteam rullade iväg mot staden igen kikade vi också in i smedjan hos smeden Johnny Sandqvist. - Här ska vi smida fina krokar, berättade han och visade Mika Hansson hur man hamrar det glödande ämnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!