Daglig konsumtion av frukt och grönsaker, där skiljer sig Norrbottningen jämfört med resten av landet. Strax över hälften av männen i Kalix äter för lite frukt och grönsaker, och trenden håller i sig genom hela länet. I landet ligger snittet på 35 procent av männen. Hälsa på lika villkor är namnet på den folkhälsoundersökning som Norrbottens läns landsting nu presenterat resultatet från. I undersökningen slås fast att de dåliga matvanorna är en bidragande orsak till att så många drabbas av hjärtinfarkt.
– Det är mycket som indikerar det. Det är det som verkligen skiljer ut oss från landet i övrigt, säger Annika Nordstrand, chef folkhälsocentrum.
Att det är så många som insjuknar i länet ser man som mycket allvarligt.
– Jag tycker det är väldigt allvarliga siffror, vi vet att åtta av tio hjärtinfarkter skulle kunna förebyggas om vi hade hälsosammare levnadsvanor, säger Annika Nordstrand, chef folkhälsocentrum.
Eftersom att Norrbottningar inte får i sig nog med frukt och grönt är ett ökat intag en enkel väg till bättre hälsa.
– Frukt och grönt är en skyddande faktor mot flera sjukdomar. Det är väldigt hälsofrämjande, säger Annika Nordstrand.
Att motivera människor till att ändra sina levnads- och matvanor kommer bli en utmaning. I dagens samhälle ligger mycket fokus på att bara bli smal, inte att leva ett hälsosamt liv långsiktigt. Nu vill landstinget göra de långsiktiga alternativen mer attraktiva.
– Det gäller för oss att hitta saker som ligger rätt i tiden, säger Mats Brännström, landstingsdirektör.
Som exempel nämner Mats Brännström Tobaksfri duo, ett lyckat tobaksförebyggande program med målet att hålla ungdomar borta från tobak.
Den senaste tiden har allt fler teknikföretag riktat in sig på produkter som främjar hälsa, det handlar om aktivitetsarmband och smarta klockor. Något som landstinget tycker är ett bra sätt att motivera fler, särskilt unga.
– Vi försöker hela tiden hitta nya sätt att nå ut. Men det är viktigt för oss att se till att metoderna fungerar, säger Mats Brännström.
Och med en hälsosammare livsstil kan man leva längre, upp till 14 år längre.
– Om man tittar på rikssnittet så ligger vi inte bra till. Vi ligger bland de sämsta i landet. Vi har mycket att jobba med, framförallt matvanor, säger Annika Nordstrand, chef folkhälsocentrum.