Det är Rebecca Pettersson som tillsammans med Angelica Jansson äger det lilla caféet i Råneå. De sätter en ära i att göra allt från grunden, så även den mandelmassan som används i semlorna.
– Ja, ska man ha ett bageri ska man naturligtvis göra allt från grunden, så vi har aldrig varit intresserade av att köpa in den färdig mandelmassa till våra bakverk. Vi vill göra allt från grunden själv, konstaterar Rebecca Pettersson.
Förutom den traditionella mandelmassan har hon också provat sig fram till en ny variant.
– Det är kul att experimentera så jag har gjort en annan typ av mandelmassa som blivit väldigt populär bland våra stammisar.
Hemligheten är att göra en mandelmassa med farinsocker istället för vanligt vitt socker, och dessutom blanda med grädde och inkråm från bullen.
– Vi har fått jättebra respons på den och många av våra stammisar vill prova den nya semlan, säger hon.
För att hinna med ruschen på bara två personer ser de till att göra klart degen i förväg, frysa in degämnet, sedan låta den tina upp och sedan låta den jäsa klart på morgonen innan den därefter gräddas.
– Det gör att vi kan ha många olika sorter klara direkt på morgonen, man kan börja vid fyra annars kan man inte kunna, förklarar Angelica.
Ute i fiket sitter trion Peter Larsson från Prästholm, Stefan Åström från Jämtön och Thomas Åström från centrala Råneå. De är alla tre stammisar som flera gånger i veckan kikar in för en fika och för att prata bort en stund. Och just vid här tiden på året blir det semlor som står på fikabordet.
– Jag äter väldigt många semlor just nu, omkring 30 stycken brukar det bli, säger Peter Larsson och förklarar att han startar redan före jul med saffranssemla.
– Jag brukar testa semlor på olika fik i stan, Holms är bra, men i år är de faktiskt bäst här, fortsätter han.
Vad gör den här bra?
– De har ett fantastiskt bra bröd och en god mandelmassa. Jag har testat den nya fyllningen här och den var god, säger Stefan Åström som snittar 40 semlor på en säsong.
– Jag trodde inte det fanns någon som var värre än mig, säger Peter och skrattar.
Det är med andra ord en erfaren trio som sitter kring fikabordet.
Hur är den perfekta semlan?
– Bullen får inte vara för torr och grädden inte för hårt vispad. Mandelmassan får inte vara för hård eller för svag. Och bra grädde är viktigt. Köper man en semla på affären får man ett torrare bröd och men det här är ju mycket bättre, säger Stefan.
– Och så är det ju socialt att äta semla, fiket blir en samlingspunkt dit man kommer för att prata med andra ortsbor, fortsätter han.
Peter Larsson håller med:
– Jag tänker att det är fler män som kommer in och fikar och prata. De öppnar klockan sex här, men redan halvsex knackar första gänget på dörren och vill komma in, så vid sextiden är det fullt kring borden av män som sitter och pratar om allt möjligt.
– Jag brukar skoja och säga att jag kommer till andra sittningen vid halvnio, säger Stefan och skrattar.
– Vissa sitter ju kvar hela morgnarna. Om man har man varit in vid första sittningen klockan sex och sen kommer tillbaka vid nio-tiden så sitter de kvar för det kommer ju alltid in någon ny som man kan börja prata med, konstaterar Peter som ägnat natten åt att ploga bort snö från 30 mil väg och passar på att ta sig en fika innan det är dags att bege sig hemåt.
Tillbaka inne i bageriet ägnar sig Rebecca Pettersson och Angelika Jansson att rulla ihop fler semmelbullar för att möta efterfrågan. Själva äter de en hel del semlor under några veckor och spanar dessutom gärna in vad andra konditorier har för sig.
– Vi är lite av semmelspioner. Vi köper av konkurrenter och framför allt från fik som har lite samma tänk som vi jämför med våra egna och ser hur de har gjort, det är kul att hämta inspiration från andra.