Om drygt fyra veckor kommer Luleå och Boden att stå värdar för ett av Sveriges största sportevenemang då SM-veckan arrangeras 20-26 mars.
Tävlande i 22 idrotter ska göra upp om medaljerna på sju olika arenor, på fyra platser i Luleå och tre platser i Boden.
– Det är ett stort lagarbete som pågått under väldigt lång tid. Det slog mig hur otroligt viktigt det är, alla kuggar är så viktiga, säger Sandra Ottosson som är projektledare för SM-veckan i Luleå-Boden.
Tusentals åskådare väntas följa tävlingarna på plats. SM-veckan i Skövde förra vintern genererade 100 000 besök, varav 37 000 var unika besökare. Sandra Ottosson besökte tävlingarna och slogs av hur väl arrangemanget togs emot i Skövde.
– Det var så mycket människor överallt, alla var så glada och stolta att evenemanget hölls i Skövde.
– Vi hoppas att alla går man ur huse och tar tillfället i akt att se en massa idrott och annan underhållning, fortsätter hon.
Sandra Ottosson säger att de räknar med att ackreditera 6 000 personer till tävlingarna i Luleå-Boden; funktionärer, volontärer, press och media, deltagare, ledare och utställare.
I Södra Sunderbyn kommer tre idrotter att avgöras.
Inomhus i Sunderbyhallen blir det X-trial och cykeltrial. Utomhus byggs en stadioncrossbana. Enorma mängder snö har skottats upp i högar, högarna ska så småningom plattas till med pistmaskiner för att bli läktare runt crossbanan.
– Här har kommunen sitt snöupplag. Då bygger vi snöläktare, säger Sandra Ottosson.
Det måste vara ren snö som läggs där skotrarna ska tävla, snön får inte innehålla grus och sten för det kan förstöra skotrarnas motorer tillägger hon. Skoterföreningen kommer att dra led så att man ska kunna köra skoter till arenaområdet vid Sunderbyhallen.
– Vi håller på att skotta upp Lassevallen för 500 skotrar.
Bilburna besökare måste ha någonstans att parkera bilen.
– I Sunderbyn håller vi på att skotta upp för 4 000 parkeringar, säger Sandra Ottosson.
I Boden kommer gratisbussar att gå mellan Boden Energi arena och Pagla skidstation, där tävlingarna i längdskidor, skidskytte och skidorientering kommer att hållas. Vid Storklinten, där tävlingarna i slalom och puckelpist kommer att hållas, finns det gott om parkeringsplatser. Bowlingen hålls i Strajk alley i Boden.
I Kronanhallen i Luleå kommer det att hållas tävlingar i fäktning. På Ormberget blir det alpinrodel och draghund.
– Vi kommer att ha en shuttlebuss till Kronan och Ormberget från centrum, säger Sandra Ottosson.
I Luleå Energi Arena hålls tävlingar i elva olika idrotter, från armbrytning till taekwondo.
– Det kommer att vara gratis parkering i p-husen, säger Sandra Ottosson.
Utanför LEA ska ett eventområde byggas upp.
Terrorhotet mot Sverige bedöms fortsatt som högt, en fyra på en femgradig skala. Säkerhetsaspekten är viktig, man har ett nära samarbete med polis och räddningstjänst säger Sandra Ottosson.
– Det man kommer att märka av som publik är väskförbudet.
Väskförbud gäller inne på LEA, Sunderbyhallen, Kronanhallen och på stadioncrossen.
– På Pagla och Ormberget får man ta med sig mindre väskor, men de kommer att kontrolleras, säger Sandra Ottosson.
Vad kostar SM-veckan?
– Vi har en budget på sju miljoner kronor och lite till för folkfesten. Det är samma budget som för fyra år sedan. Det är klart att det är en utmaning med tanke på inflationen och hur dyrt allt har blivit, säger Sandra Ottosson.
– Utan näringslivet hade det här aldrig gått.
Många företag går in som sponsorer, eller partner som Sandra Ottosson kallar dem.
Sandra Ottosson var projektledare för SM-veckan 2020, som skulle ha hållits i Luleå-Boden. Elva dagar innan tävlingarna skulle ha inletts togs beslutet att ställa in hela arrangemanget, på grund av pandemin.
Hur kändes det då?
– Fruktansvärt. Vi var så många som hade jobbat dygnet runt den sista tiden. Det är inte jag som är hjälten, det är våra lokalföreningar som är hjältarna. De jobbar trots allt ideellt med det här, säger Sandra Ottosson.
Och nu?
– Fantastiskt roligt att jag fick förtroendet igen, det är ett ärofyllt uppdrag. Nu vill man få klart det, genomföra det fullt ut. Jag är glad, det är många som ser fram emot det. Det förstod jag inte förrän vi ställde in sist hur många människor det berör, hur många det var som längtade efter det, säger Sandra Ottosson.