I Norrbotten har också övervakare utsetts av Frivården i Luleå. Det är en 61-årig man som bor i ett större samhälle och har en lång bakgrund med jobb bland arbetslösa, utsatta och ungdomar.
Enligt uppgifter från Kriminalvården har Niklas Lindgren per telefon varit i kontakt med Frivården i Luleå och med en yrkesutbildning i Norrbotten. Enligt Norrländska Socialdemokraten skulle han också tillsammans med ett flertal personer från Kriminalvården gjort ett hemligt besök på yrkesutbildningen i december.
Den 29 juni beviljades han också 3 500 kronor i bidrag till körkort efter att han bifogat intyg på att körkort är ett krav för att genomföra den yrkesutbildning han ska påbörja i augusti.
Frigivningen av Niklas Lindgren, efter att han avtjänat nio år av sitt fängelsestraff, omges av stort hemlighetsmakeri. Lekmannaövervakaren, som utsågs den 1 juni, vägrar av sekretesskäl att ge någon kommentar alls om hur det fortsatta samspelet mellan honom och klienten kommer att ske, utan hänvisar till Frivården i Luleå.
Där vill inte heller Hans Larsson, frivårdsinspektör och den som handlagt ärendet, kommentera varför det blev Frivården i Luleå som utsåg övervakare till Lindgren.
– Jag brukar inte uttala mig när det gäller personfrågor, utan hänvisar till huvudkontoret, säger han.
Eftersom övervakare och klient ska ha täta kontakter och möten underlättar det om de bor nära varandra.
– Om jag uttalar mig generellt så finns det inte någon lag eller författning som reglerar var övervakaren ska bo i förhållande till klienten, utan det som avgör är förutsättningarna att kunna hålla en regelbunden kontakt genom personliga möten och i praktiken innebär det naturligtvis att det är en fördel om man har en geografisk närhet till varandra så att det finns möjlighet att upprätthålla den här personliga kontakten, säger Gunilla Eriksson, tillförordnad enhetschef för rättsenheten inom Kriminalvården.
Det väntar en tuff tid för Niklas Lindgren när han kliver ut genom fängelseporten vid anstalten Skogome i dag och ska slussas ut i samhället.
På Kriminalvårdens huvudkontor vill ingen uttala sig om frigivningen, utan lämnar endast generella, anonyma svar på VK:s frågor, till exempel om Lindgren personligen ska ordna och bekosta hemresan.
– Resan vid frigivning planeras med anstalten. Huvudregeln är att den intagne har sparat ihop pengar som räcker till hemresa och första tidens uppehälle. Om personen helt saknar medel kan Kriminalvården bekosta en tågbiljett, eller motsvarande, till frigivningsorten.
Får den frisläppte hjälp med boende eller någon annan typ av daglig ersättning från Kriminalvården eller staten?
– Nej, inget ekonomiskt stöd för boende och liknande. Personen är hänvisad till socialtjänsten i dessa frågor.
Kan en frisläppt få bidrag till utbildning och annat också som att till exempel ta körkort?
– Det finns fonder som Kriminalvårdens klienter kan söka bidrag ur. Det är enskilda personer som donerat pengar, alltså inte Kriminalvårdens pengar eller allmänna medel. Medel ur fonderna beviljas för att främst för att stödja en återanpassning i samhället.
Förutom nära kontakter med övervakaren måste Niklas Lindgren regelbundet anmäla sig hos frivården.
– Kontaktfrekvensen beslutas av frivården och kan variera utifrån stöd- och kontrollbehov. Den kan variera allt från flera dagar i veckan till en gång varannan vecka. En individuell prövning görs i varje fall.
Måste de anmäla sig via telefon eller via möte?
– Normalt är att den villkorligt frigivne besöker frivården. Alternativ kan vara att inställa sig hos polis. Telefonkontakt kan också förekomma.
Vilka andra saker det som de måste uppfylla?
– De måste följa de föreskrifter som övervakningsnämnden beslutat, hålla kontakten och meddela var de uppehåller sig om det avviker från planering, vara brottsfri och allmänt skötsam.
Niklas Lindgren är också ålagd att genomgå Ros, behandling för sexualbrottsdömda. Här jobbar de frisläppta med frågor som relationer, empati och hur de lär sig jämlika relationer. Ros ges både i grupp och individuellt. Han ska också gå ett speciellt missbruksprogram.
– Om den villkorligt frigivne ska gå i ett behandlingsprogram så hålls dessa på frivården. Det förekommer både enskilda och grupprogram. Frekvensen är normalt en till två gånger i veckan beroende på programupplägg och hur långt som de kommit i programmet, uppger en talesman för Kriminalvården i Stockholm.
För en frigiven fånge återstår en prövotid som är lika lång som återstoden av straffet, eller minst ett år. Under den tiden ska personen vara skötsam och följa de anvisningar och föreskrifter som ålagts.
Hovrätten för Övre Norrland dömde 2006 Niklas Lindgren till 14 års fängelse för försök till mord, två fall av grov våldtäkt, våldtäkt samt försök till våldtäkt. Intagna avtjänar i normalfallen två tredjedelar av sin strafftid, vilket Niklas Lindgren nu gjort efter nio år i fängelse.
Han har sonat sitt brott, i dag släpps han fri.