Uppåt i hela länet

Ett bra barnår. Så summeras 2006 års barnafödande i länet. Både på BB i Gällivare och BB i Sunderbyn har en tydlig ökning av antalet förlossningar skett, jämfört med förra året.
- Norra Sverige verkar ha fått en liten kick framåt! säger nyblivne pappan Anders Lindkvist.

LULEÅ2006-12-29 06:00
I takt med att Norrbotten på olika sätt expanderar så ökar barnafödandet i länet. 2005 förlöstes 1804 barn på Sunderby sjukhus. Motsvarande siffror för 2006 är redan uppe i 1907, och ännu är inte året slut.
En som kan räknas in i årets statistik är lilla Alva, som kom till världen den 27 december. De stolta föräldrarna Anders Lindkvist och Therese Berglund har själva uppmärksammat det ökande barnafödandet, men vet inte om det tyder på någon slags trend.
- Flera i vår bekantskapskrets skaffar barn nu, vi har börjat komma upp i den åldern. Kanske är det därför vi märker det så tydligt, menar Anders Lindkvist.
Han tror också att en viss influens bland vänner och bekanta spelar in, och menar att man blir sugen när folk runt omkring en börjar skaffa barn.

Återvänder till länet
Att det är positivt för Norrbotten med fler barn är något de båda är överrens om.
- Fler och fler börjar flytta hem och skaffa barn, säger Therese Berglund. Det är jättebra för framtiden, vi tror på Luleå!
Anders Lindkvist är själv hemvändare, som efter fem års idrottande på annan ort flyttat tillbaka till Luleå, där både han och Therese Berglund kommer ifrån. De tror att närheten till föräldrar och släkt är en viktig anledning till att många Norrbottningar återvänder på det sättet.
- Luleå verkar allmänt vara påväg framåt nu, det byggs ju för fullt. Hela norra Sverige verkar ha fått en liten kick framåt! säger Anders Lindkvist.

Naturlig svängning
Monica Tegner, barnmorska på Sunderby sjukhus, tror att årets siffror är de högsta de haft sedan förlossningsavdelningen flyttade till Sunderbyn. Hon vill dock inte peka på någon trend och menar att ökningen med drygt 100 barn jämfört med förra året är en del av den naturliga svängningen.
- Man måste titta på en längre tidsperiod för att kunna tala om trender. För tre-fyra år sedan var det ett väldigt lågt antal, men kurvan går upp och ner från år till år, säger hon.

Stor skara
Monica Tegner förklarar att 80-talisterna, som är en väldigt stor skara, nu börjat skaffa barn. Däremot så väntar dagens kvinnor allt längre med att bli förälder, jämfört med när hon för 18 år sedan började som barnmorska.
- Då var det ovanligt att få sitt första barn som 40-åring, så är det inte idag.
Ett ökande barnafödande är dock inget som oroar personalen på Sunderby sjukhus.
- Vi upplever inte det som något problem. Vi klarar fler förlossningar om det behövs, säger Monica Tegner.
Sju stycken förlossningssalar står redo, även om det är ovanligt att så många barn föds samtidigt. Personalen jämför hela tiden antalet förlossningar, vilket kan variera oerhört.
-Vissa dagar föds bara ett barn per dygn, men någon gång kan det vara 17 stycken.
I dag stannar kvinnorna heller inte kvar på sjukhuset lika länge efteråt, hela 65 procent åker hem redan inom tre dygn.

Bra barnår
På Gällivare sjukhus är det extra tydligt att 2006 varit ett bra barnår. 515 barn har hittills fötts där i år, medan det under år 2005 föddes totalt 446 barn. Lennart Wertman, verksamhetschef på kvinnokliniken i Gällivare, är glad över ökningen med nästan 20 procent.
- Det är kul när vi snubblar över 500-gränsen. Det är en påtaglig förändring i år, men det brukar gå lite upp och ner.
Han har en positiv framtidstro om Norrbotten, och kopplar samman barnafödandet till allt annat som händer runt om i länet, som Ikea i Haparanda och Kulturens hus i Luleå.
- Det finns hopp för Norrbotten! säger Lennart Wertman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om