Unionen återuppstår på campingen

LULEÅ. För hundra år sedan upplöstes unionen mellan Norge och Sverige – men på många campingplatser återuppstår den i fri form varje sommar.– Om man är förnöjd kommer man tillbaka till samma plats, förklarar Harald Klaussen från Stokmarknes, en av många återkommande norrmän på Arcus Camping i Luleå.

Den fyrstjärniga Arcus Camping har plats för cirka 500 husvagnar och tält. Under juli är varenda plats upptagen - de flesta av norrmän.

Den fyrstjärniga Arcus Camping har plats för cirka 500 husvagnar och tält. Under juli är varenda plats upptagen - de flesta av norrmän.

Foto: Lennart Jönsson Fotograf

Luleå2018-07-22 18:00

För två år sedan kom familjen Klaussen till Luleå för första gången,

– Det är bara att köra ”rätt på” för oss efter E10an, säger Klaussen, vars hemort ligger i Vöstyerdal ut mot Lofoten.

Sommarvädret i förfjol var ovanligt soligt och fint, men det var också mycket annat som familjen Klaussen gillade i Luleå. Inte minst trivdes de på Arcus Camping, den fyrstjärniga campingplatsen i Karlsvik, rakt över fjärden från centrala stan.

I fjol var de tillbaka, förnöjda också då – även om vädret var mer blandat och det i talande stund hängde mörka moln över platsen.

– Här är så stort och fritt, och det finns massor av aktiviteter för ungarna. När ungarna har det bra, då har vi det bra, säger Klaussen och får medhåll av fru Janne.

Kommentaren gläder Ingrid Boman, föreståndare för Luleå kommuns campingplats:

– Vi satsar på att vara en barnvänlig familjecamping och det mesta är inriktat på barnaktiviteter.

Också de fyra barnen Lisa, Håkon, Henrik och Lars trivs. Det finns lekpark och skateboardramp, de kan bada i älven eller i Arcusbadets temperade pool, de kan spela fotboll och fiska.

De första dagarna var vädret dåligt och "då blir det lite tryckt", som pappa Harald säger.

– Men då spelar vi Yatzi. Och jag vinner! säger Håkon.

– Och så har vi varit på Teknikens Hus. Där går det en hel dag. De blir aldrig less, för det finns så mycket att göra, konstaterar han, nästan tacksamt.

Halvdana dagar passar de också på att åka ”in till byn”, alltså till centrala stan.

För dem som för många andra är shopping en kul syssla under semestern – och galleriorna och de andra butikerna kring Gågatan och resten av Storgatan har mycket som lockar.

Norska guttar är ungefär som svenska grabbar, så många av dem styr snabbt stegen till Clas Ohlson.

– Det kan du räkna med! säger Klaussen glatt.

Inte långt från Arcus Camping finns dessutom Storheden med sina många stormarknader.

– Där är det fint. Det är ju kort väg dit och det är väldigt bra med parkeringsplatser. Vi är där nästan varje dag.

Han tycker inte att det är så mycket billigare i Sverige längre. Livsmedlen kostar ungefär lika mycket som i Norge – men vissa varor passar han på att handla:

– Tre ting är billigt: öl, sprit och röka. Och det är ju tre ganska viktiga!

De har provat på att äta ute och det är billigare än hemma – och så ger det lite variation.

– Det blir lätt för mycket grillat när man bor på en camping, tycker han.

Fast familjen trivs med att duka långbord och äta tillsammans med likasinnade.

– Det är trots allt det som är campingen: gemenskapen. Det trevligaste är det sociala, att sitta och prata och ta en öl. Man blir bekant med folk.

I vagnen intill bor en jobbarkompis hemifrån. Ofta samlas släktingar och bekanta på samma plats.

– Jo, det är många från Stokmarknes som kommer hit till Luleå.

En annan entusiastisk norsk turist är Ulf Rekstad från Harstad:

– Det här är den bästa campingen i Sverige. Och i Luleå finns så mycket att göra. Vi kan inte tänka oss en sommar utan att åka till Sverige. Dessutom är svenskarna trevliga.

Hon kan varje sommar konstatera att norrmännen längtar efter att få bo på campingen i Luleå.

– Det är samma tryck som tidigare. De börjar boka efter årskiftet. Deras huvudsemester börjar en vecka in i juli och sen är det som mest intensivt en månad framåt.

På Arcus Camping finns det cirka 500 platser för husvagnar och tält, samt knappt 300 sängpatser. I stugurna är det bara strödagar obokade i juli – och de lär fyllas av de köande som kommer.

– 2003 var väntetiden fyra dagar. Då var ju vädret helt otroligt. I fjol var det mer normalt och då var väntetiden två dagar, säger Boman.

Dåliga dagar checkar en del ut. Då passar de på att förflytta sig till nya ställen.

– När det är soligt är det nästan ingen som checkar ut, säger hon.

Klimatet vid kusten är en av de främsta förklaringarna till att så många norrmän söker sig till den gamla unionsdelen och Luleå. En annan är det stora utbudet av attraktiv shopping.

– Luleå har väldigt bra shopping och den bara ökar. Det är nånting som är viktigt att förvalta. Norrmännen tillför Luleå stad enormt mycket inom handeln och turistnäringen, konstaterar hon.

FAKTA/ Campingplatser i Norrbotten

Arjeplog: Kraja Fritidsanläggning, Rolf Sundqvist Turistservice, Adolfström, Slagnäsforsens Camping

Arvidsjaur: Camp Gielas

Boden: Bodens Camping, Sörbyns camping

Gällivare: Gällivare Camping, Skaulo turistanläggning, Stora Sjöfallets Fjällanläggning

Haparanda: Kukkolaforsens Turist och konferens, Seskarö Camping, Revonsaari, Långforsens Konferens & Rekreation (Lappträsk))

Jokkmokk: Jokkmokks Camping Center, Skabram Stugby & Camping, Vuollerim Camping

Kalix: Kalix Camping, Frevisörens Camping o Camping, Sangis Motell & Camping, Töre Camping, Kamlunge Husvagnscamping, Morjärvs Camping, Storöns Husvagnsparkering

Kiruna: Björklidens Camping, Ripan hotell och camping

Luleå: Arcus, Rörbäcks Camping och Havsbad, Kängsö Camping (Råneå),

Pajala: Pajala Camping, Tärendö turism, Kihlanki Stugor, Jarhois,Rovas Motell och Stugby (Junosuando), Logen Camping (Junosuando),, Kangosudden, Kitkiöjoki, Rajamaa (Muodoslompolo), Meja Camping (Liviöjoki), Narken Jakt & Fiskecamp,

Piteå: Ladrike/Piratland, Borgaruddens Camping (Norrfjärden), Pite Havsbad, Sikfors Camping & Konferens, Mohems Camping (Pitsund), Rosviksgården (Trundön), Hemlunda Camping, Storstrand (Öjebyn), Fårön stugby, Jävrebodarnas fiskecamp, Norrstrandspoolen, Vallsberget

Älvsbyn: Nyfors Camping, Selholmens Camping, Storforsens camping

Överkalix: Bränna Camping, Jockfalls Fiske & Fritidsanläggning, Artic cirkel Center (Lansjärv)

Övertorneå: Övertorneå Camping

Fakta svensk-norska unionen

Unionen mellan Sverige och Norge slöts 1814 då Danmark tvingades avstå Norge till Sverige. För Sverige blev det ett plåster på såren efter förlusten av Finland 1809. Men norrmännen ville inte ha någon union, de ville bli självständiga. Sverige tvingades till ett krig för att få Norge att acceptera unionen.

När unionen efter det väl var verklighet hade norrmän och svenskar helt olika syn på den. På norskt håll ansåg man att de båda rikena var jämbördiga och att unionen var ett första steg mot norsk självständighet. Men för Sverige var unionen ett första steg mot en sammansmältning under svenskt styre.

Efter drygt 90 år var Sverige och Norge 1905 inte mer överens, snarare tvärtom. Under 1800-talet hade Norge påverkats av de kraftiga nationalistiska strömningarna i Europa, och efter ett antal mer eller mindre klumpiga manövrar från svensk sida hade en majoritet av norrmännen – oberoende av partipolitisk färg – bestämt sig för att spräcka unionen, kosta vad det kosta ville.

Den 7 juni 1905 upplöstes unionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om