Unikt stenåldersfynd undersöks på LTU

Tre 4500 år gamla lerfigurer kom till Luleå tekniska universitet för att återskapas och få nytt liv digitalt. "De är helt unika", säger forskaren Fredrik Forsberg.

Tre av figurerna hann skannas in innan de var tvungen att återvända till arkeologer i Uppsala.

Tre av figurerna hann skannas in innan de var tvungen att återvända till arkeologer i Uppsala.

Foto: Luleå tekniska universitet

Luleå2018-11-17 17:48

För drygt två år sedan hittades det historiska arkeologfyndet norr om Stockholm. Ett tiotal lerfigurer från stenåldern med olika motiv av djur och människor grävdes upp. Det är de äldsta människoavbildningarna som har hittats i Sverige hittills. För ungefär tre veckor sedan kom de till ett forskningslabb på Luleå tekniska universitet.

– De är ju helt unika och man känner en typ av vördnad för dem. I normala fall hanterar man oftast material som går att ersättas med något liknande, men i det här fallet är det väldigt viktigt att man är försiktig i sin hantering och ser till att de hålls i en skyddad miljö, säger Fredrik Forsberg, en av forskarna som jobbar med tekniken.

Tekniken som används kallas för mikrotomografi. Det innebär att föremål skannas in för att sedan återskapas digitalt. Med hjälp av tekniken går det få upp en 3D-bild av hur föremålet ser ut på insidan.

– Det ger ytterligare pusselbitar till forskarna att få information till hur det såg ut på den tiden, vilka typer av material som användes och vilka tillverkningsmetoder man hade lärt sig.

Denna 3D-avbildning kan även komma att bli viktig för framtida forskning.

– Vissa arkeologiska föremål kan med tiden komma att sakta vittra sönder och genom att göra denna typ av avbildning kan vi digitalt bevara föremålen som de ser ut just nu.

En annan fördel är att de digitala kopiorna till skillnad från det fysiska föremålet, kan ställas ut på flera museer samtidigt. De blir med andra ord mer tillgängliga för allmänheten, för utställning och utbildning av olika slag.

– Till exempel på olika science center, liknande Teknikens hus, kan elever få möjligheter att själva få titta på föremålen och interaktivt undersöka det själva. Det är inte bara en video som snurrar runt utan det är något som du själv kan röra vid och utforska.

Forskningsprojektet görs i samarbete med arkeologer från Uppsala som tillhör Statens historiska museer, samt företaget som utvecklar speciell mjukvara för 3D visualisering som riktar sig till museer och science centers. Hittills har de hunnit skanna tre stycken innan figurerna flyttades tillbaka till arkeologerna i Uppsala. Varje figur tog cirka ett dygn att skanna.

– Vi jobbade ganska intensivt men hann tyvärr inte skanna alla. Förhoppningen är dock att vi ska kunna göra mer mätningar här framöver.

– Nu är vi inne i ett skede där vi kommer analysera 3D-bilderna och sen är förhoppningen att kunna skriva forskningsartiklar utifrån de upptäckter som görs inuti föremålen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om