Unikt samarbete bakom miljardsatsning

Ett unikt samarbete ska få Luleå tekniska universitet att växa. LTU, Umeå universitet och Mittuniversitetet jobbar gemensamt med målet att få en miljard kronor i ökat årligt anslag.

Viktigt. Enligt Birgitta Bergvall-Kåreborn skulle en miljard kronor göra stor skillnad för regionen.

Viktigt. Enligt Birgitta Bergvall-Kåreborn skulle en miljard kronor göra stor skillnad för regionen.

Foto: Kurt Engström

Luleå2017-07-04 05:30

Norrbottens media kan avslöja att de tre universiteten tillsammans med kommunerna Luleå, Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik, Sundsvall och Östersund försöker få staten att öka anslagen till forskning och högre utbildning i norra Sverige. Konstellationen kallar sig Innovationsplattform norr – och förhoppningen är att kunna satsa just innovativt.

Med den nya miljarden ska universiteten kunna forska på nya områden, starta nya utbildningar och hitta nya sätt att få folk att vilja studera. Projektet är fortfarande i sin linda, men i den plan som tagits fram vill universiteten satsa en halv miljard per år på att stärka forskningen och lika mycket på att skapa fler utbildningsplatser.

Hur anslaget ska fördelas mellan de olika universiteten är inte klart.

– Vi måste helt enkelt hitta nya lösningar för samhällsutmaningarna. Det arbetet kan vi påbörja ganska kraftfullt om det här går igenom, säger LTU:s prorektor Birgitta Bergvall-Kåreborn som är en av de personer som jobbar med att forma projektet.

Satsningen ska säkra kompetensförsörjningen och tillväxten i norra Sverige. Regionen har i dagsläget en hög utvecklingstakt och den trenden skulle kunna stärkas ytterligare av en satsning på universiteten.

– Det skulle betyda att vi kan ta ett ännu större ansvar för kompetensutveckling i viktiga områden, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

En konkret metod de tre universiteten tror på är att utveckla den testverksamhet som finns i norra Sverige. Redan i dag testas bland annat bilar, tåg och datacenter i Norrbotten.

– För oss är det ett bra sätt att binda ihop forskning med nyttagörande i regionen. Det är ett samarbete mellan akademi, industri och offentlig sektor.

Lärosätena har listat fem områden som är särskilt intressanta att satsa på om miljardanslaget blir verklighet.

Ett handlar om att utveckla pedagogiken i svensk högre utbildning genom att använda modern teknik. Nästa område handlar om att säkerställa en jämställd och demokratisk sjukvård i hela landet – också det med hjälp av digitalisering.

Samhällsbyggande i arktiskt klimat, hållbara råvaror och digital kompetens och infrastuktur är de tre andra punkterna.

– Det vill vi fokusera på för att öka kompetensen i grundutbildningen, men också i forskningen.

Arbetet med Innovationsplattform norr kommer att intensifieras efter semesterperioden – men ett förverkligande av planerna är åtminstone några år bort.

– Jag tror att det är viktigt att inse att stora förändringar tar tid.

Så ska miljarden användas

Om Luleå tekniska universitet, Umeå universitet och Mittuniversitetet får det ökade anslaget ska pengarna satsas på fem områden:

* Modern pedagogik. Det handlar bland annat om att digitalisera svensk högre utbildning och hitta nya sätt att locka studenter.

* Jämställd och demokratisk sjukvård. Modern teknik ska säkerställa att alla har möjlighet till lika bra vård.

* Samhällsbyggande i arktiskt klimat. Regioner med kallt klimat ska bli attraktiva genom att bland annat satsa på turism.

* Digital kompetens och infrastruktur. Ta täten i digitaliseringen.

* Hållbara råvaror. De norrländska naturtillgångarna måste tas tillvara på bästa sätt.

Källa: Luleå tekniska universitet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om