Unikt kryssningsfartyg besökte Luleå: "Lyx i överflöd"

Isbrytarna i Luleå fick celebert besök under jul- och nyårshelgen. Franska lyxkryssaren Le Commendant Charcot, den första stora lyxkryssare som nått den geografiska nordpolen, testade den norrbottniska isen för första gången.
–Jag tror inte det finns något liknande fartyg i världen, den är extrem, säger lotsen Johan Söderholm om fartygsbesöket.

Stefan Östling fångade Le Commendant Charcot när fartyget gled in i Luleå dagen innan nyårsafton. Det handlar om ett unikt fartyg, en isbrytare och lyxkryssare i ett. Drygt 200 personer betalar dyrt för att få uppleva kryssningar där det kan krävas isbrytning.

Stefan Östling fångade Le Commendant Charcot när fartyget gled in i Luleå dagen innan nyårsafton. Det handlar om ett unikt fartyg, en isbrytare och lyxkryssare i ett. Drygt 200 personer betalar dyrt för att få uppleva kryssningar där det kan krävas isbrytning.

Foto: Stefan Östling

Luleå2025-01-08 11:25

En väldigt lyxig isbrytare eller en lyxkryssare som kan bryta väldigt mycket is. Välj själv, Le Commendant Charcot är oavsett beskrivning ett fartyg som verkligen sticker ut i mängden. 

Den senaste tiden har fartyget, som ägs av franska rederiet Ponant, lagt till i Luleå vid två tillfällen. Först på juldagen och i nästa sväng 30 december med stopp över nyår när passagerarna fick se både fyrverkerier samt naturens eget fyrverkeri, norrskenet, på himlen innan de lämnade. Luleborna har de senaste åren vant sig vid att se kryssningsfartyg även på vintern i och med rederiet Hapag-Lloyds vinterkryssare Hanseatic och denna vintersäsong är kryssningarna fler än någonsin.

– Hanseatic har i ett par års tid kommit tre, fyra gånger och de gör de i år också plus det här så ja, det måste vara rekord i antal anlöp över vintern, säger Lars Mandahl, arbetsledare på Luleå turistcenter.

undefined
Fartyget lade till vid isbrytarkajen och passagerarna fick se både nyårsraketer och norrsken vid sitt besök i Södra hamn.

Le Commendant Charots besök var speciellt och förklaringen sitter i fartygets exklusivitet, en exklusivitet som finns på flera sätt. Dels i den lyx som finns, dels i fartygets kapacitet att bryta is.

Kombinationen gör fartyget unikt.

Jämfört med Hansag-Lloyds fartyg är Ponants variant byggd för riktigt tuffa isförhållanden och kan därför åka till platser andra lyxkryssare inte når. Le Commendant Charot har is-klass PC2, jämfört med Hanseatic som har PC6. Ju lägre siffra desto rejälare fartyg och Ponant beskriver själva fartyget som en isbrytare.

– Den kan köra utan isbrytarassistens. Det finns så mycket kraft i maskinerna och den har en skrovkonstruktion så den klarar sig själv, säger Johan Söderholm som var den lots som såg till att lyxkryssaren kom till isbrytarkajen på ett säkert sätt vid nyårsbesöket.

En lots tar över kommandot och ger rorgängaren, personen vid ratten, direktiv hur denna ska köra in i hamnen.

undefined
Johan Söderholm är van vid att köra olika typer av fartyg, allt från isbrytare till betydligt mindre båtar.Lyxisbrytaren som nyligen besökte Luleå rankar han högst på listan över häftiga fartyg.

Johan Söderholm klev ombord på Le Commendant Charcot dagen innan nyårsafton och även för en rutinerad lots och redare som Johan Söderholm, även ägare till Laponia rederi, var det en speciell arbetsdag.

– Den har 45 000 hästkrafter, Oden som är kraftigaste isbrytaren har väl 25 000. Så det var lite mer att trycka med, säger han och skrattar.

– Det här var bland de häftigaste fartyg jag kört, eller – det ÄR det häftigaste. Jag kör isbrytare också men som sagt, den har mer effekt än isbrytaren Oden. Så det är det häftigaste jag kört, säger han.

Isbrytare är inga lätta pjäser och särskilt inte en lyxutrustad isbrytare. Den tog sig in i Luleås hamn men det var inte med överdrivet stor marginal.

– Den stack ju också ganska djupt för sin storlek. När jag tog in den hade den 10,2 meters djupgående och det är ganska extremt för den där storleken av båtar, den är tung, konstaterar Johan Söderholm som vid sitt arbetspass på båten fick meddelat att planerna är att lyxisbrytaren ska återvända till Luleå om två år.

I filmklippet nedan kan ni ser mer hur insidan av Le Commendant Charcot ser ut. Filmen är rederiets egen.

När Johan Söderholm lotsade in fartyget var det totalt 435 personer ombord där cirka 200 var passagerare och resten personal. Fartyget var i princip fullbokat. Johan Söderholm erbjöds en rundvandring inne i fartyget men hade inte möjlighet denna gång men han hann ändå med att se att fartyget osade av lyx. Utöver 123 rum och sviter finns exempelvis spa och två restauranger. 

– 200 passagerare på ett så stort fartyg, då har du lyx i överflöd, säger Johan Söderholm.

Men smakar det så kostar det. Vi har kontaktat rederiet för att få bilder inifrån båten samt en prisuppgift på vad en tur upp i Bottenviken kostar men rederiet har inte svarat. Klart är i alla fall att det kostar åtskilliga tiotusentals kronor per person. Vid vissa extrema expeditionsresor till Antarktis och Arktis kan en kryssning kosta över 200 000 per person men då kan även flygresor ingå i priset.

undefined
Jämfört med Sveriges kraftfullaste isbrytare, Oden, är det franska rederiets expeditionsfartyg ännu kraftfullare. Le Commendant Charcot har 45 000 hästkrafter mot Odens 25 000. Lyxkryssaren kan bryta is på egen hand och är det första lyxkryssare av denna storlek som tagit sig till den goegrafiska nordpolen.

Bottenviken är en av ganska få platser i världen där det bryts is och det kräver specialkunskap. Fartyget har faktiskt redan en viss koppling till Luleå och de isbrytare Le Commendant Charcot lade till bredvid.

– De tog hjälp av svenska befälhavare och har haft svenskar ombord när de lärde sig köra i is. Befälhavaren från Oden har bland annat varit med där, säger Johan Söderholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!