Unika bilder bevaras för eftervärlden

Här blir delar av Kurirens gamla arkiv digitalt.
I Bockenhuset på Timmermansgatan jobbar nio personer i ett projekt med att föra över gamla klichéer och bilder till en databas.

ÄVEN NEGATIV. Det finns även lådor med gamla negativ från bilder som publicerades i Kuriren i början på 1960-talet. En del av dem scannas också in.

ÄVEN NEGATIV. Det finns även lådor med gamla negativ från bilder som publicerades i Kuriren i början på 1960-talet. En del av dem scannas också in.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2013-01-25 06:00

Man kan lugnt säga att de tar hand om en riktig kulturskatt, för det finns väl ingen som skildrat Luleås och Norrbottens historia på samma sätt som Norrbottens-Kuriren. Stora som små händelser har under årens lopp skildrats i text och bilder.

Norrbottens Minne
Sedan några år tillbaka finns Norrbottens-Kurirens gamla arkiv samlat hos Norrbottens minne på Björkskatan.

Där finns massor med gamla arkivkuvert med texter, bilder, negativ och klichéer från 1920-talet fram till 1995 då den digitala tekniken tog över.

Dessutom finns de gamla tidningsläggen där med gamla tidningar från 1861 och framåt.

Ett stort problem har varit att hitta i arkivet. För det var först i slutet av 1960-talet som man började arkivera lite mer systematiskt.

10.000 klichéer
Från cirka 1920 och fram till början av 1960-talet sparade man urklipp med tillhörande tryckkliché i ett kuvert som sedan lades i lådor för olika orter i länet.

Projektet har fått det passande namnet Klichéprojektet och startade i oktober förra året och ska pågå fram till utgången av 2014.

Totalt handlar det om cirka 10.000 klichéer som ska scannas in i databasen och bli tillgängliga för eftervärlden på ett bättre sätt.

Gummi och plast
- De äldsta är gjorda i zink och de lite nyare av olika typer av gummi eller plast. Vissa kan vara nötta och andra behöver rengöras ordentligt. En typ av plast är också lite svårare att scanna in, berättar Birgitta Lindström, som är projektledare.

Hon berättar att allt ändå dokumenteras. Om bilden inte går att läsa in så skriver man in det och andra uppgifter i dokumentet.

- Då vet den som söker att det finns en bild, även om den är dålig och inte gick att scanna in för tillfället, berättar hon.

Julafton varje gång
Arkivlådorna med de gamla klichéerna och klippen hämtas från Norrbottens minne och förvaras i ett brandsäkert skåp i lokalen i Bockenhuset på Timmermansgatan.

Låda för låda betas av innan de förs tillbaka och man byter ut lådorna mot nya.

- Det är som julafton varje gång man öppnar en ny låda. Man vet aldrig vad den innehåller, säger Gunilla Sundvall, som för tillfället jobbar med en låda med artiklar och klichéer om byn Långnäs utanför Luleå.

Även negativ
Förutom alla klichéer som scannas in finns det även en del negativ från 1960-talet som också tas omhand och dokumenteras. Allt ska sedan gå att hitta i databasen hos Norrbottens minne.

Material som rör Luleå ska man även kunna hitta i databasen hos stadsarkivet vid Luleå kommun.

- Och idén till hela projektet kommer också från Thomas Åkerlund på stadsarkivet, säger Ina Wahlberg, som är verksamhetsansvarig för de olika verksamheterna i Bockenhuset.
BLOGGPREMIÄR Upptäck våra bilder från förr

En kliché är en etsad eller graverad metall-, plast- eller gummiplatta för tryckning av främst bilder och andra illustrationer.

Klichéprojektet är en del av det nationella Kulturarvslyftet och är en arbetsmarknadspolitisk satsning.

Det finansieras av staten och kommunen och är ett samarbetsprojekt mellan Luleå kommun arbetsmarknadsförvaltning, Luleå Stadsarkiv och Norrbottens minne.

Onsdagen 13 februari
har de öppet hus på förmiddagen för alla som är intresserade av att veta mer om projektet.

Nästa vecka startar Klichéprojektet en egen blogg där man ska kunna följa deras arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om