Ungdomsgrupp ska få unga säga nej till droger
Ungdomsgruppen är en nystartad verksamhet där ungdomar i Luleå och Boden ges såväl förebyggande information som stöd och hjälp att komma ifrån sina drogproblem. Arbetet välkomnas av vuxenpsykiatrins missbruksenhet där man möter allt yngre som kört drogpåverkade.
GOD SAMVERKAN. Maria Numan är socialsekreterare och delar sin tid mellan Luleå och Bodens missbruksenheter och hyllar samarbetet i missbruksfrågorna.
Foto: Linda Wikström
Man hjälper polisen med att ta blodprov på öppenvårdsavdelningen och kan då själv informera den som tagits fast om sin verksamhet som består av kris/stödsamtal. Men polisen informerar också om hjälpmöjligheten. - För många är det en oerhörd kris att åka dit för rattfylleri. Det viktiga är att man försöker bearbeta dem att ta hjälp just när de åkt fast. Det är då som de är mest mottagliga för hjälp, säger Pernilla Björk. Samarbetet går också ut på att man på länsstyrelsens uppdrag utför kontroller av de som ansöker om att få återta sitt körkort. Pernilla Björk ser en tydlig utveckling där allt fler unga tas för drograttfylleri. De unga kvinnorna blir också allt fler i antal i den statistiken. Hon välkomnar därför den satsning på Ungdomsgruppen, ett samarbete mellan Luleå kommun och landstinget där man ska bearbeta ungdomar, både i förebyggande syfte och de som tagits av polisen för fylleri och missbruksproblem. Direkt till tyngre droger
Två personer ska träffa ungdomar på skolor, i samhället, men även finnas på mottagning, som är tänkt att vara öppen även en del kvällar. Polisen kommer att förmedla information, men det kan vara så att ungdomen själv söker hjälp, en kompis eller föräldrar som ringer och vill ha hjälp. -Tvyärr ser vi att det är allt yngre som hamnar i tyngre narkotikamissbruk. Man går direkt in på tyngre droger. Ett stort problem är de icke drogklassade medel som till exempel DXM, ett ämne som tidigare fanns i hostmedicin, som används mycket, säger sjukskötaren Andreas Nilsson, som tillsammans med socialsekreteraren Maria Öhman ska bemanna Ungdomsgruppen.De båda ser det viktigt att få kontakt med ungdomarna och så tidigt som möjligt avstyra missbruksproblem.Äkta engagemang
-Vi dömer ingen utan stödjer de att komma till rätta med sina liv. Alla som hör av sig hit kan självklart göra det anonymt, säger han och gläds över att verksamheten nu är en permanent del av öppenvårdsverksamheten. Det bäddar för kontinuitet.-Det här känns som en angelägen uppgift och jag gillar att ha med de unga att göra. Det är utvecklande. Man måste hela tiden vara på tå och ha ett äkta engagemang, annars är du snabbt avslöjad. Märker de unga att du inte bryr dig då kommer du inte åt dem, säger han.
Fotnot: Telefonnummer till Ungdomsgruppen i Luleå: 0920/714 23 eller sjukhusets växel 0920/28 20 00.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!