Hanzens har fortsatt problem med stökiga ungdomsgäng

Redan i vintras slog Hanzens i centrala Luleå larm om ungdomsgäng som härjade i butiken.
Nu vittnar personalen om att situationen blivit värre.
– Det har nästan exploderat i omfattning under hösten, säger David Henriksson.

Hanzens i centrala Luleå har fortsatt problem med stökiga ungdomsgäng.

Hanzens i centrala Luleå har fortsatt problem med stökiga ungdomsgäng.

Foto: Hampus Norén

Luleå2024-11-25 05:00

I början av året berättade Kuriren att klädesbutiken Hanzens i centrala Luleå drabbades av större gäng med ungdomar, som störde ordningen, spottade på golvet och trakasserade personalen.

undefined
David Henriksson och Madelene Andersson på Hanzens vittnar båda om att situationen med stökiga ungdomsgäng är ett fortsatt problem, vilket påverkar deras verksamhet.

Nu berättar David Henriksson och Madelene Andersson, ansvariga för herravdelningen, att problemet kvarstår och att det har blivit värre.

– Det har nästan exploderat i omfattning nu under hösten, säger David Henriksson.

Antalet ingripanden från ordningsvakter har också ökat, då David Henriksson beskriver det som nödvändigt för att hålla ordning.

– Det har blivit värre, så är det. Det har funnits tillfällen där vi kallat på vakt i en situation där det kanske inte var ett måste, men det visar till dessa ungdomar att det är allvarligt, säger han.

Han vittnar även om situationer där grova ord mot personal har använts.

– Det har förekommit könsord och hemska kommentarer, och personal som hamnat mitt i sådana här situationer har upplevt att det varit jobbigt, säger han.

undefined
David Henriksson, Hanzens berättar att personal blivit kallade för könsord och att medarbetare påverkats negativt av trycket från gängen.

Madelene Andersson berättar att även sabotage på produkter förekommit.

– De kan prova samma plagg flera gånger på en vecka och till och med vara så hårdhänta att något går sönder. Vi har till exempel behövt laga plagg där en söm eller dragkedja blivit trasig, säger Madelene Andersson.

Både David Henriksson och Madelene Andersson berättar att gängen som ofta kommer och stökar är identifierade av personalen.

– Vi har så otroligt många fina yngre kunder som kommer in, vissa i grupp, men som uppför sig, säger David Henriksson.

Hur påverkas er verksamhet av allt det här?

– Det som påverkas mest är såklart arbetsmiljön. Som sagt har vi även haft medarbetare som inte mått bra på grund av gängen, men sen påverkas också vår förmåga att hjälpa kunder om vi måste schasa iväg gäng hela tiden, säger han.

undefined
Magnus Carlborg, kommunpolisen berättar att situationen med ungdomsgäng i centrala Luleå generellt blivit bättre, men att antalet stölder fortfarande är ett problem.

I vintras gick skolan och polisen ut och uppmanade föräldrar att hålla koll på sina ungdomar, då det blivit stökigt i centrala Luleå. Magnus Carlborg på kommunpolisen berättar om hur läget har förändrats till att det i dag är en lugnare miljö i centrum, och att dessa ungdomsgäng ska ha drabbat färre gallerior, butiker och allmänna platser.

– Vi har sett ett visst skifte i det här, men däremot ser vi en trend med stölder från butiker i centrum där yngre personer begår brotten, säger Magnus Carlborg.

Hur kommer det sig att Hanzens då upplever en ökning?

– Det kan finns olika skäl till att en butik som Hanzens blir utsatt. Dels att de säljer kläder som är eftertraktade generellt av ungdomar då vissa plagg kan innebära status. Sen ökar även trycket bland ungdomar att ha märkeskläder hela tiden.

Vad kan butiken göra för att minska risken för gängbesöken?

– Det kan vara tufft för butikspersonal att hantera gängen själva, men att använda ordningsvakter ytterligare kan vara ett alternativ. Ordningsvakterna som jobbar i galleriorna har jobbat hårt med att bygga relation till ungdomarna och det har gett en lugnare miljö.

Under intervjun med Hanzens uttryckte David Henriksson en önskan kunna porta återkommande individer som ställer till med problem, men att det är svårt på grund av lagstiftningen.

Magnus Carlborg klargör vad som krävs för att en butik ska kunna porta en individ.

– Det finns en lagstiftning kring tillträdesförbud till butiker och den är tillämpbar från 15 års ålder. Den riktar sig mot individ och inte grupp och innebär i praktiken att en person behöver vara ertappad med stölder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!