Ungdomar sätter Luleå på kartan

Nu sätts Luleå på den virtuella kartan. Under sommaren arbetar 60 elever med att göra 3D-modeller av Luleå.
- Det här vinner alla på, säger Hans Wahlquist, chef Tieto.

HANDLEDARE. Frida Lindberg, 27, är en av handledarna under ungdomarnas sommarjobb.  "Det är bra för ungdomarna att prova på att vara på universitet. De är jätteduktiga" säger hon. Foto: Roland S Lundström

HANDLEDARE. Frida Lindberg, 27, är en av handledarna under ungdomarnas sommarjobb. "Det är bra för ungdomarna att prova på att vara på universitet. De är jätteduktiga" säger hon. Foto: Roland S Lundström

Foto: Roland S Lundström

Luleå2011-06-22 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

I Luleå tekniska universitets lokaler arbetar sommarjobbarna fokuserat. 30 gymnasieelever, hälften killar och hälften tjejer, är inne på sin andra sommarjobbsvecka. De jobbar i totalt tre veckor och byter då stafettpinne med 30 nya elever som arbetar i ytterligare tre veckor.

Projektet är ett samarbete mellan Luleå kommun, Luleå tekniska universitet och IT-företaget Tieto. Ungdomarnas uppgift är att med cykel ta sig runt i Luleå och fota byggnader, som de sedan förvandlar till 3D-modeller. Därefter publiceras staden på den virtuella jordgloben Google earth. I Sverige blir Luleå den tredje staden att inta kartapplikationen.

William Backgård är 17 år och trivs med sommarjobbet.

- Jag är intresserad av datorer så jag är väldigt nöjd med mitt jobb. Det blir bra reklam för Luleå också, säger han.

Det var på en företagsfrukost förra året som idén föddes. Hans Wahlquist tog del av en undersökning som visade att allt färre ungdomar såg någon framtid inom IT-branschen eller i Luleå.

Utmanande och roligt
- Då började jag fundera på en riktad satsning för att locka ungdomar hit och söka sig till IT-utbildningar. Alla vinner på det här, IT-företagen ur ett framtida rekryteringsperspektiv, universitetet och kommunen ur marknadsföringssynpunkt och ungdomarna får sommarjobba, säger han.

Hans Wahlquist ville att ungdomarna skulle syssla med något som var både utmanande och roligt.

- Inom kommunen finns allt från slyröj till äldreboenden, varför inte IT? säger Hans Wahlquist.

En som arbetar hårt är Julia Carnudd, 18 år som går Ledarskapsprogrammet. Hon omvandlar Hälsans hus till en 3D-modell.

- Jag har aldrig provat på det här förut men det är faktiskt inte så svårt som det ser ut. Det är roligt att få jobba självständigt, säger hon.

Staffan Sarbäck är universitetsdirektör och ser positivt på samarbetet.

- Fler söker till dokusåpan Big brother än som söker till civilingenjörsutbildningar. Det är problemet, för få är intresserade av IT och samtidigt är IT-branschen beroende av studenter. Därför är det här projektet perfekt, de studenter som bor söderut försöker vi knyta upp i Luleå så att de inte flyttar hem igen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om