Ordförande i föreningen Gammelstads BBK, Johanna Myrhaug, säger att det vanligtvis brukar bli lite rörigare och att fler obehöriga ungdomar rör sig i sporthallen under hösten, så även i år.
– Vi bjuder oftast in dem att komma och träna, men de vill inte. De lever om där inne och går in i omklädningsrum och förråd. Vi försöker få ut dem ganska vänligt, men oftast tar de det inte på ett vänligt sätt. Man får ganska mycket glåpord efter sig, men det är sådant som man kan ta, säger hon.
Men den senaste tiden menar hon att glåporden blivit värre.
– De har börjat säga lite elakare saker och försökt spotta och sådant efter tränare.
På söndag kväll befann sig åter ett antal ungdomar inne i hallen. Enligt Myrhaug ska de ha varit inne i omklädningsrum och grävt i väskor. När de blev ombedda att lämna lokalen ska de ha skrikigt och spottat, samt försökt provocera fram slagsmål.
Vad föreningen känner till ska inget ha stulits, ingen ska heller ha skadats fysiskt vid händelsen.
– Men man har känt sig hotad. Vi känner inte riktigt igen dem och tror inte att det är Gammelstadsbarn som har varit inne i hallen.
Vanligtvis krävs det en kod för att komma in i hallen men på grund av söndagens händelse har föreningen i samråd med polisen valt att hålla hallen helt låst när de nyttjar den en tid framöver.
– Vi vill att barnen ska komma till hallen, vi vill inte att de ska känna sig otrygga att komma dit. Vi är ju vuxna på plats och vi har en dialog med både kommunen och polisen. Vi vill bara ha en trygg miljö för dem men det här är vad jag förstår ett känt problem som har varit redan i höstas i Gammelstad-Sunderbyn området, säger Myrhaug.
Hon har även informerat Stadsöskolan och Gammelstads fritidsgård om söndagens händelse.
Christina Lannerblad, rektor på Stadsöskolan, säger att skolan i nuläget inte har vidtagit några åtgärder kopplat till händelsen, då det skett på kvällstid och de inte vet vilka ungdomar det rör sig om.
– Vi håller kontakten och skola och fritid samverkar i området. Men det är lugnt på skolan, säger hon.
Även på Gammelstads fritidsgård är läget lugnt uppger Per Aronsson, enhetschef för fritidsgårdarna i Luleå.
– Vi fortsätter jobba efter de dokument vi har och skulle det visa sig att någonting händer får vi fundera en extra sväng.