Valtemperaturen stiger - unga kan avgöra valet

De ungas röster kan bli en avgörande faktor på söndag. På riksplanet är det rekordmånga som får rösta för första gången. "Det märks att vår röst är betydelsefull. Utanför vissa valstugor griper de nästan tag i oss", säger 18-årige Erik Josefsson.

Max Holmberg och Erik Josefsson valde på torsdagen att offra en håltimme för att istället besöka samtliga valstugor på Storgatan.

Max Holmberg och Erik Josefsson valde på torsdagen att offra en håltimme för att istället besöka samtliga valstugor på Storgatan.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2022-09-08 17:00

Nu stiger temperaturen bland valstugorna. På torsdagen tog 18-åringarna Erik Josefsson och Max Holmberg chansen att ställa våra lokala politiker mot väggen.

Under en håltimme försökte de prata med så många partier som möjligt. Tre dygn före valdagen vet de vilket riksdagsparti som ska få deras röst, men på kommun- och regionnivå är valet fortfarande öppet. 

– För mig ger det mer att prata med våra lokala politiker än att läsa en broschyr. Jag vill rösta på en politiker som jag känner förtroende för, förklarar Erik Josefsson.

undefined
"Vi vet hur vi ska rösta på i riksdagsvalet, men det är betydligt svårare att välja på kommun- och regionnivå”, säger förstagångsväljarrna Erik Josefsson och Max Holmberg.

Även klasskamraten Max Holmberg är inställd på att utnyttja sin demokratiska rättighet på söndag.

– Jag håller med min pappas resonemang att det är viktigt att rösta för att det kan bli avgörande för ens framtid. Jag vill vara med att påverka Sveriges framtid.

Han vill inte avslöja vilken valsedel som han väljer till riksdagen, men i det kommunvalet är lokaltrafiken och vettiga marknadshyror två sakfrågor som han tillmäter stor betydelse.

För Erik Josefsson är miljöfrågan nummer ett. 

– Lokaltrafiken är en viktig sak för oss ungdomar. Den måste fungera på ett bättre sätt. Det är dessutom betydelsefull för miljön.

Under torsdagen diskuterade de sakfrågor med bland annat Centerpartiets gruppledare Carola Lidén som fick förklara hur Luleå ska bli en mer attraktiv stad.

Enligt Valmyndigheten är förstagångsväljarna i år en rekordstor grupp med totalt 439.232 röster. Det är nästan 50 000 fler jämfört med förra valet. För fyra år sedan låg valdeltagandet bland förstagångsväljare på drygt 86 procent, strax under rikssnittet.

undefined
Miljöfrågor är en hjärtefråga för många förstagångsväljare, hävdar statsvetaren Charlotta Söderberg vid Luleå tekniska universitet.

Charlotta Söderberg, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet, tror att de unga väljarna kan komma att spela en avgörande roll på söndag. 

 – Om de verkligen tar sig till valurnorna kan förstagångsväljarna definitivt påverka valutgången. Rent generellt kan man säga att de unga väljarna är intresserade av miljöfrågor. På det sättet kan de komma att stärka partier som en stark miljöagenda. Det finns undersökningar som även pekar på att de unga väljarna är mer splittrade än tidigare. Det gäller förstås inte alla, men unga män tenderar att vända sig åt höger mot Moderaterna och Sverigedemokraterna, medan unga kvinnor är mer inriktade mot Miljöpartiet eller partierna till vänster.

Röstberättigade i valet

7 772 120 är röstberättigade i riksdagsvalet. I kommun- och regionvalet får även medborgare från andra länder delta om de är folkbokförda här. 8 147 129 får rösta i regionval, på kommunnivå är siffran 8 196 423.

Antalet förstagångsväljare på riksnivå är 439 232. 

Här är antalet nya väljare i kommunvalen: Arvidsjaur 223, Arjeplog 90, Jokkmokk 153, Överkalix 110, Kalix 611, Övertorneå 141, Pajala 225, Gällivare 587, Älvsbyn 350, Luleå 3 329, Piteå 1 868, Boden 1 171, Haparanda 329 samt Kiruna 890.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!