En stor del av ungdomarna som varken arbetar eller studerar är heller inte inskrivna på Arbetsförmedlingen. Biträdande marknadschef, Marita Lundgren berättar att för Norrbottens del så ser statistiken lite bättre ut än i resten av landet.
- Av hävd så är ungdomar i norr duktigare på att anmäla sig till Arbetsförmedlingen. Varför de som inte skriver in sig inte gör det är svårt att svara på, kanske de inte kan se sin del i samhället. Men även arbetsförmedlingen måste bli bättre på att nå ut med vad vi kan hjälpa till med.
Ett krav från socialen
Utöver det så finns det även ungdomar som skriver in sig på Arbetsförmedlingen men försvinner efter ett tag. Oftast handlar det om ungdomar som blivit hänvisade dit av socialen då de är ett krav att vara inskriven för att få försörjningsstöd.
- Orsakerna till att de försvinner varierar, men det kan vara drogrelaterat eller sociala problem, den psykiska ohälsan bland ungdomar har ökat väldigt mycket, säger Maria Lundgren.
För att fånga upp ungdomarna inom målgruppen (16-24 år) påbörjade Arbetsförmedlingen för två år sedan en av sina största satsningar, Unga in. Projektet går ut på att unga anställda söker kontakt med ungdomarna inom målgruppen på deras egna arenor, exempelvis ute på skolorna eller i sociala medier. Där uppmärksammar de på saker så som att gymnasiekompetens numera är lika viktigt som körkort, ibland slår de även hål på myter.
- Det händer att det går rykten om att man kan få en massa bidrag från Arbetsförmedlingen om man är arbetslös, men riktigt så är det inte.
Inom projektet finns också ett samarbete med folkhögskolor där ungdomar erbjuds att läsa in gymnasiekompetens, bland annat.