Så ska unga i Luleå få chansen att påverka – eget fullmäktige

Unga i åldern 13-17 år ska få möjlighet att påverka i frågor som rör dem. Därför ska ett ungdomsfullmäktige bildas i Luleå, det är de flesta partierna överens om. – Målet är inte en plantskola för politiker, säger Thomas Söderström (L).

Molly Norström, 17, tycker att ungdomsfullmäktige är ett bra förslag.
"Det låter väl bra att unga får mer inflytande och en röst som hörs. Det kommer att underlätta att föra fram vad ungdomar tycker," säger hon.

Molly Norström, 17, tycker att ungdomsfullmäktige är ett bra förslag. "Det låter väl bra att unga får mer inflytande och en röst som hörs. Det kommer att underlätta att föra fram vad ungdomar tycker," säger hon.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2025-03-12 05:00

De flesta partierna är i stort överens om att säga ja till förvaltningens förslag att inrätta ett ungdomsfullmäktige, för att ta tillvara ungas åsikter. Till att börja med som ett projekt som ska pågå under 2025 och 2026. Under tiden som projektet pågår ska man undersöka om ungdomsfullmäktige ska bli permanent och hur verksamheten i så fall ska finansieras. Själva projektet kostar 900 000 kronor.

undefined
"Ungdomsfullmäktige är bra eftersom man får lära sig mer, sedan kanske det finns folk som vill jobba med det i framtiden", säger Désirée Thangling, 16.

Kommunstyrelsens arbetsutskott är positiv till förslaget, som slutligen måste klubbas av kommunfullmäktige. Mycket är fortfarande oklart, till exempel hur ungdomarna i ungdomsfullmäktige ska utses och vilka frågor och ämnen som de ska ägna sig åt.

– Nu startar vi ett projekt. Vi behöver ha någon som jobbar med att tillsammans med unga ta fram hur det här ska gå till, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S).

– Jag ser nog framför mig att man anställer en person som är ganska ung som har i uppdrag att samla ihop unga och prata med unga människor, fortsätter Carina Sammeli.

Det är inte givet att det blir en nyckelperson, utan det kan bli en grupp människor som jobbar deltid med uppgiften tillägger hon. 

– Jag hoppas väl att man under hösten kan ha någon första samling med unga, säger Carina Sammeli. 

Sverigedemokraternas gruppledare Dexter Krokstedt har en avvikande åsikt mot majoriteten.

– Tanken är bra men jag tror inte att det här kommer att ge något. Politik handlar om ekonomiska prioriteringar, det här är pengar som hade kunnat gå till något annat. Jag tror satsningen blir väldigt dyr, säger han.

undefined
"Jag tror inte att det här kommer att ge något", säger Dexter Krokstedt (SD) om satsningen på ungdomsfullmäktige. Projektet kostar 900 000 kronor under två år.

Några av gruppledarna är tydliga med att de politiska ungdomsförbunden inte ska vara inblandade i ungdomsfullmäktige. 

– Nej, det tycker jag inte. Det tycker jag blir direkt olämpligt i det här skedet, säger Thomas Söderström (L).

Ungdomarna ska representera sig själva och inte någon politisk åsikt tillägger han. Satsningen på ett ungdomsfullmäktige tycker han är bra. 

– Jag tycker att det här är jättebra. Vi har drivit den här frågan i tre mandatperioder, och fått nej i det här. Jättekul att det äntligen händer något, säger Thomas Söderström (L).

undefined
"Målet är inte en plantskola för politiker", säger Thomas Söderström (L) om förslaget att inrätta ett ungdomsfullmäktige i Luleå.

Vi har frågat några ungdomar vad de tycker om att införa ett ungdomsfullmäktige.

– Det låter väl bra att unga får mer inflytande och en röst som hörs. Det kommer att underlätta att föra fram vad ungdomar tycker, säger Molly Norström, 17.

– Ungdomsfullmäktige är bra eftersom man får lära sig mer, sedan kanske det finns folk som vill jobba med det i framtiden" säger Désirée Thangling, 16.

undefined
"Inte bra, det är lite väl ungt", säger Ahmad Kachawi, 17, om ett ungdomsfullmäktige för unga 13-17 år. Då är man för ung för att fatta beslut tycker han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!