Unga röster guidar turister

De är unga och deras röster är det första turisterna får höra när de kommer in i Luleå. Åtminstone om besökarna tagit till sig uppmaningen att knappa in Turistradion, frekvensen där gymnasieungdomar får göra egen radio. - Vi visar Luleå för turisterna, säger Viktor Hedman som går sista året på medieprogrammet i Luleå.

TURISTRADIO. Rasmus Nordström och Viktor Hedman från medieprogrammet i Luleå sänder från Luleå närradios studio. Sommarjobben varar i tre veckor och det är kommunen som betalar lönerna.

TURISTRADIO. Rasmus Nordström och Viktor Hedman från medieprogrammet i Luleå sänder från Luleå närradios studio. Sommarjobben varar i tre veckor och det är kommunen som betalar lönerna.

Foto: Sara Moritz

LULEÅ2008-07-16 06:00
När du åker in i Luleå har du säkert sett skyltarna.Turistradion, FM 98,3.Luleå kommun vill ta hand om sina turister. De omsätter ju 600 miljoner kronor om året. Därför har kommunen sedan några år tillbaka en egen turistradio.Genom turistradion, som är ett initiativ av Luleå närradio, hjälper kommunen turisterna tillrätta. Berättar var de kan sova, äta och visar att Luleå är en alldeles för vacker stad för att ha pengarna sovandes under madrassen.Turistradion skickar därför också sina reportrar till Klubbviken, Hägnan, Kulturens hus, Teknikens hus och andra ställen där man kan stöta på turister.Testar olika saker
- Vi testar också olika saker, till exempel var man kan äta den godaste pizzan eller var den bästa badstranden ligger, säger Viktor Hedman.Vad Viktor inte kan tipsa om är däremot krogar. Han är bara 17 år. För turistradion har en säregenhet. Den görs av gymnasieungdomar från Luleås medieprogram. Sammanlagt 30 ungdomar, uppdelade i tre grupper.Varje grupp får under tre veckor jobba med radio, göra intervjuer, klippa vid datorn, vara programledare och stå vid mixerbordet.Och för det får de drygt 50 kronor i timmen av kommunen.Men kul tycker de att det är i alla fall.- Ja, verkligen. Man får lära sig mycket, inte bara om radio utan också om Luleå, säger Rasmus Nordström, som går på naturprogrammet och är den enda som inte läser media.Till skillnad från Rasmus, håller faktiskt Viktor på med radio vid sidan av.- Jag gör internetbaserad radio med mycket elektronisk musik, berättar Viktor Hedman.Vill jobba med ljud
Däremot vet ingen av ungdomarna om det verkligen är radio de vill hålla på med när de går ut gymnasiet nästa år.- Nä, jag vill hålla på med ljud, men jag vet inte om det är just med radio, säger Viktor.Turistradion är ett initiativ från Luleå närradio, med stöd från bland annat Luleå kommun, kulturnämnden och Luleå lokaltrafik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om