Unga romer slås ut redan i skolan
Romer i Norrbotten upplever inte att de är en del av det svenska samhället. De slås ut redan i skolan. - Romer syns i samhället, men vi finns inte i samhället. Vi blir inte uppmanade på samma sätt att göra karriär. Barnen slutar ofta skolan efter 9:an och skolkar mycket, säger Leif Långström, romska föreningen i Haparanda.
Det innebär att de som är unga vuxna och romer i dag ofta har haft dåligt stöd hemma när det gäller hjälp med läxor. Det fanns ingen skoltradition och för dålig kunskap i hemmen.
Tillät skolket
Många unga vuxna romer upplever dessutom att skolan tillät dem att skolka, just för att de var romer, trots att även de omfattas av skolplikten.
Först när de har blivit vuxna har de förstått vikten av utbildning, och vad de gick miste om; nycklen till det svenska samhället.
- Skolan är inte ett prioriterat område bland romer. Jag tror att det är bra om skolan skulle satsa på läxverkstäder och föräldrautbildning. Det är något som kan vara bra för fler än romer, säger Dimitri Florin-Valentin, ordförande för Roma Institutet International.
Bristfälliga kunskaper
Han tror även att en förklaring till att romer inte utbildar sig är att kunskapen om romer bland lärare ofta är för bristfällig, fortfarande, för att de ska kunna stötta barnen på rätt sätt så att de kan gå ut i samhället och konkurrera på liknande villkor som icke romer. Han menar att många romer fick en slags stämpel av lärarna i skolan, bara genom sitt namn, på grund av lärarnas okunskap.
- Man var dömd redan på förhand. Fördomarna fanns där. Man hade inte samma chans, säger han.
Slutade efter grundskolan
Leif Långström som är 28 år och bor i Haparanda kom till Sverige som tvååring. Han lärde sig svenska ganska snabbt men slutade skolan efter 9:an, liksom enligt honom många andra romer som fick hämta in kunskap på komvux i efterhand.
Utredning om romer
Domino Kai, utbildningssekreterare vid delegationen för romska frågor, berättar om en utredning om romer som ska vara klar 2009 om hälsa, ungdomar, kvinnor, äldre, bostäder, utbildning och om hur ett eventuellt romting skulle kunna se ut med syfte att bevaka romernas rättigheter som minoritet.
- Vi ska även stödja olika projekt helst långsiktiga som ska få barnen att komma in i samhället, säger han.
Inom kort kommer det bli möjligt för romer i Haparanda att få undervisning i sitt språk, é romani chiv.
I fredags arrangerades ett seminariet om romer av länsstyrelsen, Röda korset, Roma Internationa, Norrbottens läns landsting, Kommunförbundet Norrbotten och länsarbetsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!