Unga män kan ligga bakom det blodiga rånet: "Nya uppgifter"

Ytterligare två unga män misstänks ligga bakom höstens blodiga rån på Malmudden, utöver den man i 35-årsåldern som redan sitter häktad.
En av dem, en småbrottsling i 20-årsåldern, häktades under onsdagen.
– Det har inkommit nya uppgifter, säger kammaråklagare Elin Björkén.

Det var den 16 september i år som det misstänkta rånet skedde på Malmudden. "Det pågår fortfarande förundersökning och det är flera förhör som återstår", säger ansvariga kammaråklagaren Elin Björkén.

Det var den 16 september i år som det misstänkta rånet skedde på Malmudden. "Det pågår fortfarande förundersökning och det är flera förhör som återstår", säger ansvariga kammaråklagaren Elin Björkén.

Foto: Nils Johansson

Luleå2024-12-04 16:28

Det var i september som det misstänkta brutala rånet inträffade på Malmudden. Brottsoffret, en man i 45-årsåldern, hittades nedslagen och blodig och en 35-årig Luleåbo, känd för tidigare brott och missbruk, häktades tidigt som huvudmisstänkt. 

Samtidigt har tre andra misstänkts i ärendet, två män i 20-årsåldern och en kvinna i 35-årsåldern, men de har alla varit på fri fot under hösten. Vi har tidigare också rapporterat om att rånoffret troligen kände flera av de misstänkta förövarna. 

undefined
Det var den 16 september i år som det misstänkta rånet skedde på Malmudden. "Det pågår fortfarande förundersökning och det är flera förhör som återstår", säger ansvariga kammaråklagaren Elin Björkén.

Nu – efter lång tids väntan på analyssvar från Nationellt forensiskt centrum (NFC) – har kammaråklagare Elin Björkén valt att begära de yngre männen häktade också.

Den första, en man i Luleå som tidigare har dömts för bland annat ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen, häktades i tingsrätten under onsdagen.

Åklagaren begärde mannen häktad för rån alternativt grov misshandel och tingsrätten valde att häkta mannen på sannolika skäl – den starkare misstankegraden – misstänkt för det blodiga rånet.

– Det har inkommit nya uppgifter i förundersökningen utifrån NFC:s analyser och därför begärde jag honom häktad, säger Elin Björkén som dock inte vill gå in på vad "uppgifterna" handlar om. 

undefined
"Det har inkommit nya uppgifter i förundersökningen och därför begärde jag honom häktad", säger kammaråklagare Elin Björkén.

Hon är fortfarande mycket förtegen rörande vilket tillhygge som kan ha använts i samband med rånet eller vilket bytet blev för de misstänkta rånarna. 

– Det pågår fortfarande förundersökning och det är flera förhör som återstår.

Försvarsadvokat Niklas Lundgren företräder den unge häktade mannen.   

– Han förnekar helt. Vi kommer att överklaga häktningsbeslutet, eftersom klienten vill det, säger Lundgren som inte vill gå in på om han klient åtminstone erkänner att han har befunnit sig på platsen.

undefined
"Vi kommer att överklaga häktningsbeslutet, eftersom klienten vill det", säger Niklas Lundgren, försvarsadvokat som företräder den misstänkte rånaren i 20-årsåldern.

Den andre misstänkte rånaren i 20-årsåldern, även han Luleåbo och tidigare straffad för bland annat ringa narkotikabrott, ska begäras häktad under torsdagen. Kvinnan i 35-årsåldern som också misstänks är ännu på fri fot och åklagaren vill inte i dagsläget säga om även hon kommer begäras häktad. 

Elin Björkén vill inte heller kommentera om misstankarna mot den tidigare huvudmisstänkte mannen i 35-årsåldern har försvagats i och med att fler nu kopplas direkt till rånet.

– Det är i så fall din tolkning. Men han sitter fortfarande häktad i alla fall. 

Åtal ska vara väckt senast den 19 december men åklagaren är inte optimistisk om att kunna hinna avsluta förundersökningen tills dess.

– Ytterligare analyser väntar, så det dröjer nog ytterligare innan åtal kan väckas, säger Elin Björkén. 

undefined
Polisens hundförare undersökte ett större område på Malmudden dagarna efter det blodiga rånet i september.
Gripen, anhållen, häktad

När ett brott har skett börjar polisen göra en brottsutredning. Den kallas förundersökning.

Gripen: Polisen kan gripa dig om de misstänker att du har begått ett brott. En gripen person har rätt till försvarare. 

Anhållen: Åklagaren kan besluta att anhålla dig om det anses viktigt för utredningen. Om du blir anhållen är du inlåst i en cell, dock högst i tre dagar. Senast klockan tolv den tredje dagen måste åklagaren bestämma om du ska släppas ut, eller komma till domstolen.

Häktad: Åklagaren kan även begära att du som misstänkt ska häktas, vilket bestäms av domstolen. Den som på sannolika skäl – den starkare misstankegraden – är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse i minst ett år får häktas, om det finns risk att personen avviker, undanröjer bevis eller fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Åtalad: När brottsutredningen är färdig bedömer åklagaren om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal i domstol, vilket innebär rättegång i domstol. Om den som är misstänkt erkänner ett mindre allvarligt brott kan åklagaren i stället utdöma böter, så kallat strafföreläggande. Då blir det ingen rättegång.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!