Unga lär sig cirkuskonster

Det gror nya cirkusskott i Luleå.
För elfte året i rad håller Unga Örnar sin cirkusskola i Luleå. Barn och ungdomar sätter sina färdigheter på prov och lovar en spännande föreställning på torsdag, med akrobatik, lindans och jonglering.
- Intresset för cirkus är enormt, säger instruktören Olle Westin, från Cirkus Cirkör.

LULEÅ2007-06-19 06:00
Under en vecka får 80 barn och ungdomar lära sig grundläggande cirkuskonster på Hertsöskolan i Luleå. Akrobatik, lindans, trapetser och jonglering är några av konsterna som cirkuseleverna får prova på.

Får upp ögonen för cirkus
- Det kommer att bli en hel del träningsvärk, men syftet är att barnen och ungdomarna ska få upp ögonen för cirkusen, säger Olle Westin, som tillsammans med två andra cirkuspedagoger reser runt i Norrbotten för att väcka intresse bland barn och ungdomar.
I Hertsöskolans sporthall är det fullt upp. Några barn rullar runt på mattorna som färgglada snöbollar, andra känner tvekande på den spända linan, en tjej hänger upp och ner på trapetsen och en pojke försöker förgäves att hålla alla bollar i luften.
Åldern på aspiranterna är mellan sex och 29 år.
- Roligast är jonglering, men det är så svårt, säger 13-årige Ivar Hassler från Stockholm som fått en extra kick efter att ha sett en cirkusföreställning kvällen innan.

Bred konstform
- Den moderna cirkusen är en väldigt bred konstform, som har mycket att göra med teater, dans och akrobatik, säger Olle Westin.
Föräldrarna kan med andra ord vara lugna, barnen kommer inte att få rida barbacka på en zebra eller tämja ett afrikanskt lejon. Det handlar mest om att sätta kroppen i rörelse, träffa andra barn och ha roligt.
- För att bli cirkusartist krävs disciplin, utstrålning och, framförallt, att man tycker att det är roligt.
Ingen av de egenskaperna tycks saknas på Härtsöskolan, men hinner eleverna lära sig något på bara en vecka?
- Absolut, på torsdagens föreställning kommer det finnas lindans, akrobatik, trapets , jonglering och mänskliga pyramider, lovar Olle Westin.
På torsdag klockan tolv är det upp till bevis på Hertsöskolan.
Då får vi få be om största möjliga tystnad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om