Unga i fokus i nationell kampanj mot våld

Unga är i fokus i nationella kampanjen En vecka fri från våld. Tjejjouren Luleå arrangerar bland annat en föreläsning vad som gäller när barn bevittnat brott mot en närstående.

Felicia Fredriksdotter, verksamhetssamordnare och Henri Tilda Jonsson, verksamhetsledare Tjejjouren Luleå.

Felicia Fredriksdotter, verksamhetssamordnare och Henri Tilda Jonsson, verksamhetsledare Tjejjouren Luleå.

Foto: Amanda Liikamaa

Luleå2022-11-21 18:00

Varje år dödas eller skadas kvinnor och unga tjejer av våld som utförs av män eller unga killar. Många barn tvingas även uppleva våld i hemmet.

Arbetet mot det här våldet pågår hela året – men under den här veckan är det extra fokus på det förebyggande arbetet. På flera håll i Norrbotten, och i hela landet, arrangeras föreläsningar, filmvisningar, utställningar och ljusmanifestationer.

I år finns särskilt många programpunkter om och för unga. Alla evenemang är även kostnadsfria och vänder sig till yrkesverksamma, allmänhet, unga, politiker och beslutsfattare.

Tjejjouren Luleå har ett stort fokus på det förebyggande arbetet. De föreläser under hela året på skolor och lär unga om deras rättigheter samt skyldigheter – men de stöttar även unga genom via en stödchatt eller samtal.

– Vi tycker det är jätteviktigt att inte bara fånga upp vad som händer efter våld utan att faktiskt försöka arbeta med att förebygga det, säger verksamhetssamordnaren Felicia Fredriksdotter.

I flera år har verksamheten deltagit i den nationella kampanjen En vecka fri från våld – och i år är inget undantag.

En föreläsning som de kommer att arrangera är med juristen Jenny Sarfati – som kommer uppmärksamma den nya lagen barnfridsbrott. Hon har en mångårig erfarenhet av humanjuridiska frågor och brinner för att hjälpa brottsutsatta kvinnor och barn.

Det blir en föreläsning på torsdag förmiddag för gymnasieelever, som redan är fullbokad, och en på kvällen som är öppen för allmänheten.

– Jag tycker den är viktig för alla, men framför allt kanske vuxna som på något sätt kommer i kontakt med barn. Antingen i sitt yrke eller som förälder, säger Felicia Fredriksdotter.

Lagen innebär att det är straffbart att låta ett barn bevittna vissa brott, som misshandel, olaga hot eller våldtäkt, mellan närstående.

Syftet med lagen är att det straffrättsliga skyddet för barn som bevittnar brott ska stärkas, detta då forskning visar att dessa barn löper en ökad risk att drabbas av psykisk och fysisk ohälsa.

– Barn är vi upp till 18 år. Så fort vi har ett barn som har bevittnat våld i hemmet behöver vi veta vad de har för rättigheter och stötta dem, säger styrelseordförande Emmelie Rutström och fortsätter:

– Tjejerna som vi bemöter i chatten, ofta är det psykisk ohälsa och när man väl börjar samtala kan man se vart det kommer ifrån. Kanske att de har varit utsatta för någon, bevittnat något eller vet någon som är utsatt för någonting. Allt hör ihop.

Förra året, från det att lagen trädde i kraft 1 juli, anmäldes 316 brott i polisregion Nord. Den preliminära siffran för de första nio månaderna 2022 är 609 brott.

Aron Backman, tf gruppchef på avdelningen för brott i nära relation vid polisen i Norrbotten, hade till en början farhågor att antalet brott skulle vara betydligt högre.

Men han ser en skillnad i arbetet när barnen numera blir målsägande med rätt till skadestånd.

– Man ser barnen som ett brottsoffer i det här, det kanske man inte gjorde i alla lägen förr.

undefined
Aron Backman, tf gruppchef på avdelningen för brott i nära relation vid polisen i Norrbotten.

Straffskalan för barnfridsbrott av normalgraden är fängelse i högst två år. För grovt brott gäller fängelse i som lägst nio månader och som högst fyra år. För ringa brott gäller böter till fängelse i högst sex månader.

I polisregion Nord ingår Jämtlands, Norrbottens, Västerbottens och Västernorrlands län.

En vecka fri från våld

Veckan är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN. Kampanjen genomförs på många olika platser i Sverige.

I Norrbotten arrangeras veckan av Länsstyrelsen, Tjejjouren Luleå, Kvinnojouren Nike Gällivare, Kalix Folkhögskola, Kvinno- och Tjejjouren Pärlan Älvsbyn, Rädda Barnen samt Luleå, Boden, Kalix, Piteå och Arjeplogs kommun.

Kampanjen stöds av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna.

Visionen är ett jämställt samhälle fritt från våld.

Källa: Samverkanmotvald.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!