Unga behövs i industrin
Företagen i många branscher har problem med att få tag i personal. Just nu krockar högkonjunkturen med utfasningen av 40-talisterna och det skapar extra stora problem. På onsdagen besökte den turnerande raggningsshowen Slaget om Sverige Luleå.
Det finns väl inga jobb, tänker många unga - men det stämmer inte längre. Sverige går för högtryck just nu och dessutom har den stora kullen 40-talister börjat pensionera sig.
Branschorganisationen Underhållsföretagen har insett att något måste göras för att medlemsföretagen ska klara rekryteringen nu och i framtiden. Därför åker 14 av företagen just nu land och rike runt och sprider kunskap om möjligheterna inom svensk industri.
Behöver hjälp
Raggningsresan, som sker i två stora långtradare, har dubbla syften. Dels vänder den sig till de tillverkande företagen i den region den besöker och dels slår man ett slag för att skapa och öka intresset för tillverkningsindustrin som arbetsplats hos gymnasieungdomar.
- Alla företag har ännu inte insett att de behöver hjälp för att klara underhållet. Det handlar om traditioner och dålig självinsikt, säger Stefan Palskog, representant för Underhållsföretagen men också VD för Dynamate, ett dotterbolag till Scania som sysslar med bland annat produktions- och fastighetsunderhåll.
Dynamate har 1.200 anställda på tio orter i Sverige, bland annat i Luleå. Företaget har, precis som kollegorna i samma bransch, svårt att rekrytera och just nu har man ett 70-tal lediga tjänster.
- Vi vill expandera men om vi inte har någon personal så går det inte, säger Palskog.
Det heter att "industrin går på högvarv" men det är en sanning med modifikation, enligt Underhållsföretagen. Om inte problem med produktionsstörningar och driftstopp skulle ställa till så stora problem som de gör så skulle företagens lönsamhet kunna öka betydligt.
- Tyvärr är självinsikten dålig hos företagen. Det är lättast att nå ut till de företag som verkar på den internationella marknaden, säger Stefan Palskog.
Fokus på tjejer
Under rundresan i Sverige bjuder Underhållsföretagen in lokala företag och informerar företagsledningar och operativ personal. Sedan får företagens representanter besöka den rullande utställningen.
Under rundresan i Sverige fokuserar Dynamate på skolungdomar och då särskilt teknikintresserade tjejer.
- Jag har tagit emot 20-30 intresseanmälningar i dag och de tjejer som är intresserade bjuder vi ned till vårt huvudkontor i Södertälje på en aktivitetsdag i april. De får resan och hotellrummet betalt, berättar Andreas Albert.
Dynamate är ett av många företag som nästan bara har manliga anställda och man har insett att arbetsplatsen förändras när det även finns kvinnliga anställda.
- Det blir roligare att jobba helt enkelt, säger Albert.
En annan viktig del av Dynamates rekryteringsarbete är de lärlingsplatser som företaget erbjuder. Inom kort kommer företagets Luleåkontor också att kunna erbjuda den möjligheten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!