Unga allt mer drogliberala

Det råder en ökad drogliberalism bland ungdomar, både på högstadiet och i gymnasiet.
- De tycker inte det är farligt, säger Bertil Sandström, polis.

SAMARBETE BEHÖVS. Bertil Sandström efterlyser ett närmare samarbete mellan polisen, skolan och socialen. "Vi skulle träffas ofta och arbeta fram en gemensam strategi", säger han,

SAMARBETE BEHÖVS. Bertil Sandström efterlyser ett närmare samarbete mellan polisen, skolan och socialen. "Vi skulle träffas ofta och arbeta fram en gemensam strategi", säger han,

Foto: Ingela Rasimus

Luleå2013-09-24 07:00

Den förändrade synen på droger gäller främst rökdroger så som hasch och marijuana. Områdespolisen Bertil Sandström säger att om än han inte har någon statistisk uppgift så är det signaler han får i sitt dagliga arbete som polis när han möter ungdomar både ute på gatan och i klassrummen.

– Det är mycket mer drogliberalt än vad det varit, säger han.

Samtidigt som inställningen till rökdroger blir allt mer liberal ökar också användandet. Många gånger handlar ungdomarnas resonemang om att alkohol är farligare.

– Man ser kanske att mamma och pappa dricker alkohol och blir aggressiva och bråkiga, men av droger blir man cool tycker ungdomarna.

Internet bidragande orsak

Men det finns även andra orsaker till varför inställningen till rökdroger förändrats, däribland internet. Bertil Sandström berättar att förutom att det pågår debatter som är för- eller emot droger så finns där sajter som till och med förklarar hur droger ska användas. Det är även lätt att beställa hem syntetiska droger via postorder i anonyma försändelser.

– Vi har tappat det goda samtalet där de vuxna i samhället var auktoriteter som förklarade hur saker och ting fungerar. I dag får man väldigt mycket förklarat via de olika medierna där mamma och pappa inte är med, deras åsikter blir mossiga.

För små resurser

Vems är ansvaret då? Ja, enligt Bertil Sandström så är det allas, men allra mest föräldrarnas. Han hänvisar till statistik som visar att tiden som vuxna pratar med sina barn sträcker sig till åtta minuter per dag.

– Det är klart att man inte har tid med sina barn när man ska ha renaste bilen på gatan, fräschaste solbrännan och den mest vältränade kroppen. Vi äter middag på olika tider, köksbordet är en utrotningshotad möbel. Vi har inte längre det goda samtalet.

Polisen i sin tur, menar han, har alldeles för små resurser till det förebyggande arbetet. Han efterlyser en modell, SSP, som används i Malmö där polisen, skolan och socialen har ett nära samarbete.

– I Luleå träffas skola, polis samt eleven och föräldrarna i så kallade orossamtal, men jag skulle vilja att socialen deltog i allt större utsträckning. I en SSP-grupp skulle vi kunna träffas ofta och lägga upp en gemensam strategi, säger Bertil Sandström.

Fakta Cannabis Fakta skador

Cannabis framställs av växten hampa. En typ av cannabis är

marijuana som består av torkade växtdelar. En annan typ är hasch,

kakor av kåda från växten. Både hasch och marijuana används oftast genom rökning.

Det finns även cannabisliknande ämnen som framställs på

syntetisk väg och säljs på drogmarknaden, bland annat rökblandningen spice (narkotikaklassad 2010). De syntetiska cannabinoiderna säljs främst på internet.

Källa: Folkhälsoinstitutet

Genom att röka hasch eller marijuana under tonåren riskerar man att hjärnan inte utvecklas till en vuxen persons hjärna.

Den som regelbundet använder cannabis riskerar skador som gör att man bland annat får svårare att hitta ord, förklara saker och förstå instruktioner och minnas dem.

Cannabis kan också orsaka svåra psykiatriska sjukdomar som schizofreni och psykos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om