Undvik köldskador genom rätt klädsel

Om du klär dig rätt och använder sunt förnuft kan du undvika köldskador. Ditt huvud är en skorsten så ta på dig en mössa.

ISKALL DRAKE. Det gäller att klä sig ordentligt om man ska ta en åktur i snödraken på Gültzauudden.

ISKALL DRAKE. Det gäller att klä sig ordentligt om man ska ta en åktur i snödraken på Gültzauudden.

Foto: Linn Kangas Fantenberg

Luleå2010-02-25 06:00
Den klassiska lager på lager-principen känner de flesta till, men den tål att upprepas med tanke på den stränga kylan som dominerat den senaste tiden. Då man klär sig i flera lager samlas värmande luftlager mellan varje plagg vilket gör det lättare att reglera värmen genom att öppna upp och stänga igen, eller ta på och ta av plagg.Första lagret
Närmast kroppen ska man ha kläder som sitter relativt tight och är fukttransporterande för att hålla huden torr och varm. Vätska, eller svett, leder värme 25 gånger effektivare än luft och syntetfibrer eller ull är att föredra. Bomull däremot suger åt sig fukt och torkar dåligt.Det ska fungera som extra isolering och dels föra fukten vidare, men också hindra kroppsvärmen från att lämna kroppen och kylan att tränga in. Syftet är att skapa ett luftlager som isolerar. Ju mer luft, desto bättre isolering. Ull fungerar väldigt bra eftersom det värmer även om det är blött, men fleece eller andra syntetiska material går också bra. Ett syntetiskt material torkar fort men värmer inte när det blivit blött. Det yttersta lagret ska stå emot vädrets makter, ett vatten- och vindavvisande lager som samtidigt ska släppa igenom fukt från kroppen. Använd huvudet
Man ska inte glömma händer, fötter och huvud. Struntar man i mössan så fungerar huvudet som en skorsten och en stor del av kroppsvärmen förloras. För att skydda huvud och inre viktiga organ när kroppen blir kall, så skickar kroppen mindre blod till fötter, armar och ben. Alltså: om du fryser om fötterna så ta på dig en mössa.
Köldskador är vanligast på händer, fötter, näsa och öron. Skadan uppstår när blodet inte längre cirkulerar i kroppsdelen. Hudpartier blir vita och okänsliga, så kallade ytliga lokala köldskador. Det är ganska vanligt och enkelt att behandla. Man får en stickande känsla som snabbt går över. Bästa sättet att behandla kylskador är att ta sig inomhus och använda 40-gradigt vatten att tina upp skadan annars får man sätta till exempel handen i armhålan. Gnugga eller gwnid aldrig en kylskada.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om