"Undersökningen är inte seriös"

Tidningen Fokus rankar Sveriges kommuner och Haparanda kommun blir Norrbottens slagpåse. Minst valdeltagande, näst sämst vad gäller jämställdhet och alkoholrelaterade dödsfall. Högt antal skilsmässor och bland de tio sämsta i självmordsstatistiken.
- Haparanda är en fantastisk kommun att leva i, säger Sven-Erik Bucht, kommunalråd (s) i Haparanda.

LULEÅ2006-07-31 06:00
Sven-Erik Bucht är trött på att vara hackkyckling. Han vill prata om IKEA, om den kulturella smältdegeln och om en pulserande kommun med framtidstro.

Helt ny kommun
Bucht vill inte prata om en kommun där folk kör ihjäl sig rattonyktra, där befolkningen skyr valurnorna och jämställdheten lyser med sin frånvaro.
Han vill inte prata om det som varit, utan om det som ska komma.
- Haparanda har utvecklats så mycket det senaste året, det är en helt ny kommun, säger Sven- Erik Bucht. Inför det kommande valet har vi bland annat jobbat stenhårt för att få folk att rösta. Vi har satt in extra resurser och det är många föreningar som är ute och motiverar medborgarna till att rösta.

Inte seriöst
- Den där undersökningen är inte seriös, uppgifterna är oerhört gamla, säger Sven-Erik Bucht om tidningen Fokus undersökning. Han menar att den inte speglar det nya Haparanda. Kommunen som återföddes ur askan för ett år sedan.
- Vi har ett fantastiskt kulturellt utbud, men det säger undersökningen inget om, säger kommunalrådet.

Bäst i länet
Jo, det gör den. Vad gäller utgifterna på kultur och fritid hamnar Haparanda kommun på femte plats i landet och är bäst i länet. Men de alkoholrelaterade dödsfallen, sjukskrivningarna, jämställdheten?
- I kommunen har vi i dag fler kvinnliga än manliga chefer och på IKEA kommer det vara två manliga och tio kvinnliga chefer, säger Sven-Erik Bucht.
Det viktiga är tendensen, menar han.
- Det finns en otrolig framtidstro i kommunen och IKEA-satsningen kommer få en mängd positiva effekter på alla plan, säger Sven-Erik Bucht.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om