"Långt bort" Skäl för att folk inte flyttar till Luleå

"Långt bort" är ett avgörande skäl till att människor väljer bort att flytta till Luleå, visar en rapport från Future Place Leadership. "Jag tror att det finns mycket förutfattade meningar i södra delarna av landet om hur livet skulle te sig i de norra delarna", säger Marcus Andersson, vd Future Place Leadership.

"Långt bort" är ett skäl till att människor väljer bort att flytta norrut. Det tar tid att förändra människors bild av Norrland.

"Långt bort" är ett skäl till att människor väljer bort att flytta norrut. Det tar tid att förändra människors bild av Norrland.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Luleå2023-05-27 11:00

Luleå kommer först på tjugonde plats bland städer där framtidens mest efterfrågade arbetskraft helst vill jobba och bo. Piteå kommer på 38:e plats. Något oväntat toppar Göteborg före Stockholm. Det visar en enkätundersökning, Talent city index 2023, från Future Place Leadership, där man frågat 2 136 personer mellan 20-45 år från hela landet. 

Fem av tio norrländska städer placerade sig bland de 20 lägsta i rankingen. Ingen av dem nådde topp 10.

– Vi ser att stora arbetsgivare runt Skellefteå, Luleå och Boden måste titta utomlands för att hitta människor som inte har de här förutfattade meningarna. Så man brottas med fördomar och de har en lång tidsfördröjning och tar lång tid att förändra. En del av befolkningen har uppfattat att det händer spännande saker i norr, men inte tillräckligt många har gjort det, säger Marcus Andersson, vd och grundare.

Undersökningen visar att när vissa övervägde att flytta till Norrland och blev tvungna att välja sina topp 3 städer så försvann norrlandsstäderna. Skälen för Luleå och Piteå var "långt bort" respektive "Avlägset".

– Norrlandskusten, från Västernorrland till Norrbotten, har varit sämre än Jämtland på att lyfta fram en attraktiv livsstil. Jobb och spännande karriärmöjligheter finns det i stora globala företag, men de har inte blivit en livsstilsdestination som till exempel Jämtland, som inte har stora arbetsgivare och stor industri, säger han.

Ekonomer rankar "livstil" mycket högt medan ingenjörer rankar "trygghet" högt.

– Det finns en idé om att ingenjörer är lite mindre urbana än ekonomer och jurister och då söker de sig ofta till jobbet. Då är det inte karriärmöjligheterna utan jobbets innehåll som räknas, säger han.

Tillgång till kultur rankas lägst av alla åldersgrupper.

– Det överraskade. Kultur är lite av en hygienfaktor och man flyttar inte på grund av den, men man gillar att ha den nära. Så den kan vara mer en kvarhållande faktor än en attraktionsfaktor, säger Marcus Andersson.                                                                                       

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!