Undersökning: Mer skärmtid ger ohälsa

Stillasittandet ökar bland Norrbottens gymnasieelever. Nu visar en ny undersökning att en tredjedel av gymnasieungdomarna spenderar minst fem timmar framför en skärm varje dag – på fritiden.

Ronja Johansson berättar att hon försöker ta sig ut och motionera så ofta som möjligt, samtidigt som klasskamraten Ohoud Hashawi hellre väljer datatid.

Ronja Johansson berättar att hon försöker ta sig ut och motionera så ofta som möjligt, samtidigt som klasskamraten Ohoud Hashawi hellre väljer datatid.

Foto: Per Lundström

Luleå2015-12-18 07:33

Videon är inte längre tillgänglig

Läs mer: Folkhälsochefen – "Orolig för framtiden"

Läs mer: Elevhälsan – "Vi har ingen lösning"

Webb-tv: Var tredje sitter minst fem timmar framför skärmen

Det är resultatet från skolsköterskornas elevhälsosamtal i Norrbotten som visar att det är framför mobil, dator och tv som en stor del av länets gymnasieelever spenderar sin fritid.

Inte mindre än 33 procent sitter fem timmar eller mer framför en skärm varje dag utöver skoltiden. Kuriren besökte Kvarteret Kungsfågeln Gymnasieskola i Luleå och för flera av eleverna där kommer inte siffran som någon chock.

– Nog blir det ju att man spelar (dataspel) någon timme varje dag. Mobilen sitter man med dygnet runt, så då blir det betydligt mer än fem timmar. Det är ju dagens samhälle och det går som inte att ändra på, säger Petter Johansson, 17, som studerar på elprogrammet.

Ronja Johansson studerar på vård och omsorgsprogrammet. Även hon upplever att det är framför mobilen och datorn som ungdomar spenderar sin fritid.

– Det blir ju vanligare att man hellre sitter framför datorn än att gå ut. Man tänker nog att "det är blåsigt ute, jag går ut i morgon istället" och väljer att sitta inne vid datorn, säger Johansson.

Klasskamraten Ohoud Kashawi känner igen sig i beskrivningen.

– Det är roligare att sitta vid datorn. Det blir jättemycket tid för mig. Jag brukar sitta i fyra timmar och kolla på serier och filmer. Jag gör mycket hellre det än att gå ut och det är inget jag vill sluta med, säger Kashawi.

Ronja Johansson tycker av flera olika anledningar att det är en tråkig utvecklingen som blivit kring datorer, mobiler och kanske framför allt sociala medier.

– Det är mycket mobbning på nätet om hur man ska se ut och inte se ut. Ibland vill man också prata med någon, men personen bara står och "fipplar" med mobilen och då kan man känna att man inte är värd mer. Jag tänker att man får försöka föregå med gott exempel så kanske fler hakar på. Jag brukar gå ut och promenera för att jag vet hur bra jag mår efteråt, säger Johansson.

Även Petter Johansson håller sig fysiskt sysselsatt på fritiden genom att spela innebandy och han märker skillnad på sig själv och andra i sin omgivning som enbart håller sig stillasittande vid dator och mobil.

– Man mår ju mycket bättre, somnar tidigare på kvällarna och är piggare i skolan. Hade man bytt ut träningstiden mot tid vid datorn hade det varit mycket tyngre.

Vad kan man göra åt att så många gymnasieelever blir så stillasittande?

– Det är ju upp till var och en vad man vill göra, men jag tycker att man borde öka idrottslektioner i skolan. Just nu har vi en och jag tycker att det borde vara minst två, säger Petter Johansson.

Kuriren rekommenderar

Lyssna: Missa inte Kurirens sportpoddar

Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.

Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten. 

Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten 

Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer 

Läs mer: Här hittar du samtliga artikelserier

Väder

Hitta prognoser med vår väderservice

Mer vädernyheter på Kurirens väderblogg

Facebook

Vill du se Kurirens senaste nyheter i ditt facebookflöde - gå in och gilla Kuriren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om