Underbart blommade livsverk

Vad klär en humla bäst? En varmt gul höstrudbeckia, en glänsande sköldpaddsört, en storslagen kungslilja eller den skiraste av veronikor?
Ja, den tanken slår en då man träder in i den lustgård av perenner som befolkar Hertsöbon Bengt Johanssons villaträdgård.
Ett paradis av blommors myckenhet.

LULEÅ2006-08-26 06:00
Det vimlar av humlor i kaskaderna av blommor på gården. I den fantastiska höstrudbeckian som mäter uppåt tre meter, i de pompösa liljorna - tiger-, dag- eller kungsliljor med flera. Färg- och formvariationen är enorm och doften överjordisk. Man kan inte beskriva det på annat sätt.
- Men det är mycket jobb med det, man ska nog vara pensionär för att orka med, säger Bengt som varje sommar använder kilometervis med snöre för att binda upp sina högväxta perenner så de inte ska vika sig. Mot gatan där han bor har han anlagt en enorm häck av olika perenner. Det är minst sagt ­iögonenfallande vilket inte minst grannarna njuter av.
- Vi hade en vanlig nyponhäck tidigare men den fick rosrost och vi fick ta bort den. Vad skulle man ha istället? Ja första året satte jag tulpaner men de blev ju fula när de blommat över, berättar Bengt.
I trädgården hade han den ståtliga och rikblommande varmt gula höstrudbeckian. Den förökade han och satte den som häck tillsammans med en rad andra högväxare som olika slags gullris, riddarsporre, rosenflockel, korsört, såpnejlika med flera. Resultatet - en imponerande blomsterhäck som ramar in innergården och attraherar inte bara humlorna utan även intresserade grannar.
- Man går till Bengt och får goda råd säger grannen Eva ­Eriksson som fått bland annat fina liljor av Bengt. Hans kunnighet i ämnet är använt och uppskattat i kvarteret. Och du som läser detta kan faktiskt också hälsa på Bengt på internet.

Egen hemsida
Han har en egen hemsida sedan några år där han varje säsong under några år låtit dokumentera blomningen från första utslagna blomman till sista. Det är sonen Mikael som är fotografen. Och sidan heter www.bengtstradgard.net.
Vad han har mer i sin trädgård? Jo, bland annat olika sorters allium-bollök, olika sorters veronikor, bland annat strandvarianten, ljuvt blå och mycket lättodlad. Drakmynta, temynta, höstflox, echinacea purpurea röd och vit, kallas också solhatt. Och så en liten sensation, en utomhus övervintrad brugmansia eller änglatrumpet.
- Den blev misslyckad i fjol och jag slängde bara ut den på gräsmattan där den fick vara under vintern. Döm om min förvåning när jag såg att den levde i våras säger Bengt och tittar på den stora krukan där trumpeternas klockor nu hänger vackert gula. Växten ska övervintra frostfritt inomhus, att den klarat en kall Norrbottensvinter är inget mindre än ett litet under.
Liljorna kanske hör till Bengts käraste invånare och då särskilt kungsliljan som doftar underbart. En omtyckt växt är också sköldpaddsörten. Relativt högväxt, vackra mörkgröna blanka blad och lite lejongapsliknande blomspiror som spricker upp i vita eller rosa sköldpaddsliknande blommor. Lättodlad och vacker, vilket är hela intrycket av Gunnel och Bengt Johanssons villaträdgård på Villebrådsstigen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om