Ulvaströmming klar vinnare

Kurirens surströmmingspanel har sagt sitt; Röda ulven är bäst!
Precis som i fjol kanske ska tilläggas. Året dessförinnan, 2004, blev Röda ulven tvåa så det är uppenbart att ångermanlänningarna har en riktig kanonfirre i surisarna från Skagsudde.

LULEÅ2006-08-16 06:00
Årets testpanel bestod, precis som våra testpaneler de senaste åren, av riktiga surströmmingsälskare. Det var tre allvarsamma herrar och lika många och lika allvarliga damer som gick till bords för att ta sig an den grannlaga uppgiften att smaka av tio glasskålar fyllda med ljuvligt doftande fiskar. Testet var ett så kallat blindtest, ingen i juryn hade den blekaste aning om från vilka burkar fiskarna tippats i skålarna.
Om vår panel såg samlad och tyngd ut av stundens allvar, när de gick till bords, så steg stämningen ganska omgående. Pär Granlund, mediakonsult och bastuakademins ordförande, hade tagit med sig en halvflaska finsk bastusnaps trodde vi men så "illa" var det inte.
-Nej, det är bara vatten i flaskan men för stämningens skull så tyckte jag att vi borde ha en snapsflaska med oss. Surströmming och snaps går ganska bra ihop, tyckte Pär som inte grät några floder när en kastvind lyfte bordsduken så den "lille" föll omkull och innehållet gick till spillo.
Det var ju bara vanligt vatten.

Enligt orginalrecept
Annars sköljde Pär ner strömmingarna med mjölk.
-Allt enligt orginalreceptet, förklarade Pär.
Yngst runt testbordet var lilla Klara Lindqvist. Klara är bara 9 månader och visade sura minen är mamma Anna-Karin försökte att bjuda på en liten snutt. Då var tunnbrödet mer aptitligt, tyckte Klara.
Äldst runt bordet var Erik Sundström, som den här gången tvingades vända ryggen mot Konstens Hus.
-Det känns inte bra men för den goda sakens skull gör jag det, sa Erik.
Den goda saken var förstås surströmmingen.
-Det doftar underbart. Man måste säga att det är gott med surströmming, enormt gott, till och med, underströk Erik som var snabbast till bordet med strömmingarna.
-Jag hoppar lite hit och dit i "startfältet" men håller noga koll så att jag verkligen prickar av alla, förklarade Erik sin taktik.
Vilken taktik Irene Aili använde avslöjade hon inte. I ställer satt hon djupt försjunken med den ena strömmingen efter den andra. Irene sa knappt ett ord innan hon, på en direkt fråga förklarade varför denna tystnad:
-Det här är ett jobb som kräver att man är koncentrerad. Det är så lite som skiljer strömmingarna åt och det kan vara lätt att tappa tråden om man inte går helt upp i jobbet, sa Irene.
Peter Widén, finländare och krögare, har lärt sig att älska surströmming.
- Men aldrig någonsin har jag stått inför uppgiften att testa så många sorter samtidigt. Det kommer att bli enormt spännande att se hur det ska gå. För att svalka smaklökarna och neutralisera dem kommer vi att ta en kort paus och äta en granité, en sval, lätt och en något smaksatt isröra, om man säger så. Sedan går vi vidare, sa Peter innan panelen högg in på firrarna.
En bit in i testet började siffrorna göra entré. För slank sa Erik om 3:an (Höga kusten). Bismak tyckte Peter om 6:an (Storö). För salt menade Anna-Karin om 4.an (Gösta Hannells) och så där gick man på.

Ingen rödlök
Anna Jirstrand Sandlund fick inte någon rödlök till sin strömming som hon normalt vill ha. Anna rynkade inte på näsan för det, så skärpt surströmmingsätare som hon är utan åt sig genom startfältet med god aptit och stor skärpa.
-Man måste säga att det före­faller vara ganska jämn kvalitet på säsongens fiskar. Visst finns det någon som sticker ut lite extra men överlag är det goda fiskar, tyckte Anna.
Anna-Karin Lindqvist hade kommit från kräftkalas dagen innan för att gå på nästa läckerhet, surströmmingen. Vad Anna-Karin föredrar lämnade vi därhän för att inte stressa henne i den utsatta situationen hon befann sig i.
-Jag äter min surströmming med gräddfil som ett av tillbehören. Att den saknades här gör ändå ingenting. Man får ta seden dit man kommer och gilla läget, kommenterade Anna-Karin.

Mellannorrland dominerar
När panelen gjort sitt jobb och vi summerat alla siffror visade sig att Röda ulven vunnit en klar seger nästan en hel poäng före tvåan Oscars. Strömmingarna från mellannorrland kom att dominera i toppen där Kallax räddade den norrbottniska äran med en femteplats.
En ny bekantskap dök upp på bordet i form av Måsen, också det en fisk från Örnsköldsvikstrakten. Måsen seglade ned på en sjätteplats och kan kanske bli ännu ett hot mot våra norrbottniska surisar vad det lider.
Glada och mätta reste sig så småningom vår panel. Ett gott, i dubbel bemärkelse, dagsverke var till ända. Nu är det upp till var och en av oss andra att kolla in hur rätt vår panel har den här gången.
I morgon är det premiär. Då går vi loss på vår älskade surströmming.
RESULTATLISTAN 1. Röda Ulven Konsistens/färg: 4,8 Sälta: 3,7 Smak: 4,8 Totalt: 4,43 2. Oscars Konsistens/färg: 3,8 Sälta: 3,3 Smak: 2,7 Totalt: 3,47 3. Höga kusten Konsistens/färg: 3,2 Sälta: 3,3 Smak: 3,2 Totalt: 3,23 4. Gösta Hannells Konsistens/färg: 3,2 Sälta: 3,3 Smak: 2,7 Totalt: 3,06 5. Kallax Konsistens/färg: 3,0 Sälta: 3,2 Smak: 2,8 Totalt: 3,0 6. Måsen Konsistens/färg: 3,3 Sälta: 2,7 Smak: 2,7 totalt: 2,9 7. Guldfisken filé Konsistens/färg: 3,3 Sälta: 3 Smak: 2,3 Totalt: 2,87 8. Guldfisken Konsistens/färg: 3,0 Sälta: 2,5 Smak: 2,7 Totalt: 2,73 9. Storö Konsistens/färg: 3,5 Sälta: 2,3 Smak: 1,8 Totalt: 2,53 10. Kallax filé Konsistens/färg: 2,8 Sälta: 2,5 Smak: 2,3 Totalt: 2,5
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om