– Jag föddes 1953, mitt i rymdkapplöpningens tid, säger denne 60-årige före detta helikopterpilot, numera konsult åt Försvarets materielverk. Han jobbar som provingenjör inom helikopterområdet.
Astronomi har varit ett intresse sedan pojkåren.
– Man satt ju faschinerad och såg månlandningen 1969 och Sputnik. Jag var mycket teknikintresserad och hade faktiskt planer på att bli astronom. Men annat kom emellan, berättar Ulf som bor strax utanför Luleå, på en mysig plats där det är gott om det han behöver mycket av - ett rejält mörker.
–Här är perfekt, inga ljuskällor som stör, säger han och visar underbara foton som han tagit av rymden och av naturscenerierna. För det är inte bara genom att titta på himlakropparna genom teleskopet som han njuter sitt intresse. Han fotograferar också med ett faschinerande resultat. Hur otroligt "nära" man kan komma ute i djuprymden visar bland annat ett foto av vår närmaste galax, Andromedagalaxen.
– Den ligger cirka 2,5 miljoner ljusår bort, säger han belysande.
Att ta en sådan bild är inget quick fix. Ett teleskop som kompenserar för himlakropparnas rörelser är ett måste och sen gäller det att kombinera ihop en rad tagningar, så kallat "stacking" som sen blir till en komplett bild.
– Jag fotograferar med systemkamera, eller med en så kallad astrokamera som man ansluter till teleskopet, berättar Ulf och visar hela den avancerade utrustningen som trots konstnadsnivåerna är förvånansvärt "billig".
Ordet observatorium för tanken till giganter som Hubble, men på avancerad amatörnivå handlar det i Ulfs fall om en liten ombyggd hundboda med ett snillrikt tak som kan skjutas undan då stjärnhimlen lockar.
– Jag har stått härute i 30-gradig kyla berättar han. Den bästa tiden är dock inte mitt i smällkalla vintern.
– Nej, hösten, före snön kommer är bäst, säger han och berättar att snälla grannar ställer upp och släcker ned sina belysningar för bästa fotoresultat.
I observatoriet står en så kallad pir och på det en montering med en dator som styr teleskopet innehållande en databas med 40.000 olika rymdobjekt som kan knappas in och gör att teleskopet automatiskt följer det önskade objektet.
Som alla astronomiintresserade har han förstås en dröm:
– Jodå, att vara den första som upptäcker en supernova,då blir man världsberömd i astronomkretsar, säger han och skrattar.