Sommaren är fortfarande i allra största grad vid liv och inte minst på Luleås campingar. I samband med att temperaturerna runt om i Europa ökat och somrarna blivit för varma för vissa har ett nytt begrepp tagit form, och det kallas för "coolcation".
Begreppet syftar till att semestra på kallare breddgrader, gärna så långt upp som över polcirkeln, och även om begreppet inte användes vid namn verkade det vara kontentan bland norrmännen som Kuriren har pratat med.
– Vi är på genomresa faktiskt. Vi började förra veckan och är nu här i Luleå för att sedan åka söderut. Vi åker till Sverige främst för att det är billigare drivmedel bland annat. Men en annan orsak till varför vi kom hit i år är att det varit så otroligt varmt och soligt i Norge, säger Svein Nilsen och Ket Henriksen från Tromsö.
Ni åker alltså hit för att slippa undan solen?
– Man står inte ut ibland när det har varit riktigt varmt så ja det kan man säga, säger de tillsammans.
Och det är inte bara Tromsöborna som tänker på det här sättet.
– Precis som många andra här åker vi till Sverige för att det blir billigare, men vi har också upplevt att det har varit alldeles för varmt hemma. Vi har det bra där men det har varit så varmt att man knappt har kunnat göra något, säger Ole Jensen med familj.
Den nya trenden syns på campingar som First camp i Luleå där receptionsansvarige Anne Brink har märkt av en ökning av antalet besökare.
– Många, framför norrmän, kommer hit tidigt i juli och så är de här i stort sett hela sommaren. Det är svenskar och norrmänn som utgör majoriteten av våra gäster men vi ser även resenärer från Finland, Tyskland och Österrike bland annat, säger hon.
– I år har vi haft fler gäster än i fjol så det känns riktigt kul vilket jag tror beror på att den här sommaren varit bättre, men sen i och med att Sverige blir billigare för resenärer från till exempel Norge och Finland är det rimligt att vi har sett en ökning.
Gemenskapen som blir till på en camping var en annan punkt som semesterfirarna tog upp som något attraktivt, men att det finns faktorer som spelar roll i hur mycket man tar del av den.
– Man träffar likasinnade härliga människor hela tiden som man umgås med, men det är ganska stor skillnad på hur många man träffar och möter om man inte har barn, menar Svein Nilsen.
– Vi har med oss barnen och för vår dotter är det första gången hon är ute på campingsemester. I början kan det vara lite trögt att hitta vänner och särskilt om de är lite äldre som vår dotter, säger Ole Jensen.
– Vi har varit på sådana här semestrar med våra barn sen de var små, men nu när de är tonåringar verkar det vara svårare för dem att hitta vänner, vilket man får acceptera, säger Robert Strand och familjen från Vegaöarna i Norge.
Enligt siffror från Visit Sweden är Sverige ett attraktivt resmål för Norrmän då 1,7 miljoner eller nästan var tredje norrman skulle kunna tänka sig att semestra här. Samtidigt visar statistik från Tillväxtverket och SCB att 3,2 miljoner gästnätter från norrmän i Sverige registrerades under 2023, där även siffror för 2024 talar för en stadig ökning i turismen sedan Covid-19 pandemin.