Udda molnformation över Luleå – här är förklaringen

Är det en invasion från yttre rymden? Eller påbud om jordens undergång? Nej, SMHI har så klart en fullt rimlig förklaring till den udda molnformationen som tornade upp sig över Luleå under torsdagen.

Så här såg det ut på himlen vid lunchtid i Gammelstad.

Så här såg det ut på himlen vid lunchtid i Gammelstad.

Foto: Rasmus Engman

Luleå2023-07-27 18:15

En udda molnformation tornade upp sig över Gammelstad i Luleå under torsdagen.

Rasmus Engman i Luleå förevigade den ovanliga skådespelet kring 12-tiden på torsdagen i Gammelstad.

– Det startade som en cirkel och utvecklades sedan till tre på cirka 10 minuters tid, beskriver han i ett mejl till redaktionen.

Enligt Henrik Reimer, meteorolog vid SMHI i Norrköping, beror fenomenet på att det tunna molntäcket ligger under en inversion, ett spärrskikt som gör att den uppåtgående luften stannar av. 

Men eftersom molntäcket är tunt lyckas solen värma upp marken och starta en så kallad konvektion, att luften stiger. Detta gör att vattenångan i luften kyls av så att den kondenseras och bildar de fluffigare molnen, cumulus.

Några av dessa cumulusmoln har sedan växt upp hela vägen till den kallare luften i inversionen där det tar stopp och molnet utvidgas i stället åt sidorna och skapar molnen som ser ut som ringar.

– Jättefina moln. Vi var några stycken på kontoret som diskuterade och fascinerades av molnen. Coolt tycker vi, men vi är också lite nördar i ämnet, säger han.

Fenomenet i sig är inte helt vanligt förekommande.

– Att stackmoln som skjuter i höjden blir stoppade av inversion är vanligt och händer titt som tätt. Men att de sammanfogas med ett övre tunnare molntäcke så här är mer ovanligt, kanske inte något exceptionellt men ändå, säger Henrik Reimer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!