TV:"Slå inte klackarna i taket om ni har symptom"

Region Norrbotten höll idag en pressträff med anledning av läget i vården.

Region Norrbotten håller pressträff.

Region Norrbotten håller pressträff.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2021-12-22 10:45

Medverkade på pressträffen gjorde Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör, Anders Nystedt, smittskyddsläkare, Moa Bjerner, regionchefläkare, Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör och vaccinationssamordnare och Anna Pohjanen, chef Division Länssjukvård 2. 

Anders Nystedt inleder:

– Smittskyddsläkare är bra men nog är det bra om man slipper dem.

– Vi har ett ökande smittotal. Det ser inte lika illa ut som i fjol men kurvorna pekar uppåt. De som smittas är betydligt fler barn och ungdomar. Det är ganska klusterartat men någorlunda kontrollerbart.

– Det finns risk att kurvan piper iväg och det får konsekvenser.

– Norrbotten följer inte tempot i pandemin som resten av Sverige. Nu är vi lågt med risk att utvecklingen kommer att fortsätta gå åt fel håll. Hela vårt närområde i Europa är ganska hårt drabbat.

– Gränsen till Norge är klarrött. Runt omkring oss har vi ganska stor smittspridning. Vi har ett annat hot också. Influensan.

– Det tas mycket mer luftvägsinfektionsprov i år än andra år, vi vet mycket mer om influensaspridning än vi tidigare gjort. Det ser lite farligt ut vad gäller influensaspridning. Immuniteten är ganska dålig här, det kan bli en lurvig influensasäsong.

– Relativt få behöver inneliggande vård för covid-19, det är i sig inte katastrofsiffror. Vi ska tänka på sjukvården som en burk. Fyller vi på burken blir det trängre.

– Fyller man på sjukvårdsburken med en massa influensa så blir det trängre. Även primärvården är hårt belastat. Vi ska försöka hjälpas åt att minska belastningen på sjukvården.

– Jag vill påminna om det dystra som hände i fjol efter nyårshelgen. Dödsfallen orsakat av covid-19, det var väldigt höga toppar. Det var många gamlingar som i samband med att anhöriga hälsade på blev smittade och det fick fatala konsekvenser. Skyddet är mycket bättre nu men icke desto mindre, vaccinet skyddar bra men inte 100 procent. Inte 100 procent för de gamla och sköra, tyvärr.

– Ta hand om och var försiktiga med era gamla anhöriga.

– Vi har tjatat om det här i snart två år. Vaccinationerna är ett väldigt bra sätt att kraftigt minska risken att bli svårt sjuk och inte smitta andra.

– Gör som ni har blivit tillsagda. Näst viktigast och på kort sikt ännu viktigare, har man förkylningssymtom, så ska man inte smitta andra.  Får man symptom, stanna hemma. Det kommer en jul nästa år också. Tyvärr är det lurvigt i år också.

– Det är jättekul att slå klackarna i taket men stanna hemma om ni har symptom. Exponera inte mormor och morfar.

– Undvik trängsel, munskydd i kollektivtrafiken. Viruset sprids i andningsskydden. Bra om munskyddet sitter rätt, över näsa och mun. Sitt luftigt, inte nära varandra. 

– Ovaccinerade har större risk att bli smittade. Större risk att smitta andra. Det finns fördelar med vaccinationsbevis.

– Stanna hemma om du är sjuk.

– Håll distans.

Nystedt pratar om vikten av att vaccinera sig.

– Vi vill att alla ska kavla upp händerna för att skydda varandra. Även influensavaccinationerna går väldigt bra. Vi har 20 000 doser kvar för influensavaccin. Vi slår rekord för vaccinering, det är bra.

– Det är av vikt att vi har en fridsam jul. Vi håller oss i den egna lilla bubblan. Ni hajar.

Nordmark Nilsson frågar:

– Vilken restriktion saknade du?

– Egentligen ingen. De här restriktionerna skulle räcka långt. Följer alla dem så har vi ingen smittspridning. Vaccinationspassen utgör ett incitament för de som inte vaccinerar sig.

Anna-Stina Nordmark Nilsson:

– Regionen har gått upp i stabsläge. Hur ska vi agera med hälso- och sjukvård om det blir ännu större smitta? i dagsläget analyserar vi och planerar hur vi ska agera.

Moa Bjerner:

– Vården har hela tiden arbetat för högtryck. Grundläget är rätt ansträngt. Vi har hela hösten sett det uppdämda trycket på sjukvården. När vår egen personal får symptom ska de också stanna hemma. Det är ett ansträngt läge. Kapacitet och uthållighet är faktorer att beakta.

– Vi har en hög korttidsfrånvaro bland vår personal. Vi måste planera så gott vi kan.

– Alla våra fem sjukhus kan ta emot patienter med covid-19. Den är inte lika brant men ökande. Vi är tacksamma att vi inte är där vi var i fjol. Vår primärvård arbetar också för högtryck.

– Har du behov av sjukvård ska du får det, har du mindre akuta behov, det bästa sättet är att ringa eller 1177. Så kan ni hjälpa oss. Vi kommer att ha besöksrestriktioner på våra sjukhus. Vi vill ha så låg smittspridning som möjligt. 

– Tack alla norrbottningar för allt jobb hittills. Det är ett maraton, tack för att ni orkar lyssna och ta till er alla rekommendationer. Tack för att ni vaccinerar er.

Anna Pohjanen ska tala nu.

– Pandemin är verkligen ett långlopp. Vi vill inte hamna i väggen och vad gör man då när man är löpare och inte vill hamna där? Vi måste förebygga. Jag understryker det som Anders sa, så långt ni kan, ta inte onödiga risker.

– Sunderbyn har en speciell situation, ett lokalt uppdrag som lokalt sjukhus i Luleå-Boden men också ett länsuppdrag. Och när det blir ansträngt påverkar det regionen i stor utsträckning. Vi har haft en förbättring av vår tillgänglighet. Det är fler på Iva på grund av den ökande smittspridningen.

– Iva har dessutom just nu fullt, på grund av vanlig Iva-vård. Det gäller hela Sverige.

– Det är riktigt skört.

– Det är viktigt att undvika att hamna på sjukhus. Jag vill påminna er om. Fortsätt ha munskydd i vården. Kontakta 1177 om ni är osäkra på om ni behöver vård.

Hon påpekar att ju mindre sällskap, desto säkrare. Fira inte i stora sällskap.

Pia Näsvalls tur att tala.

– Det går bra med vaccineringen i Norrbotten.  Det är väldigt bra. Men de som inte gjort det, fundera på om ni inte ska göra det.

– Alla kan boka sin dos tre. Men det ska ha gått sex månader. Boka gärna er tid nu.

– På alla länets kommuner finns lokaler att vaccinera sig i. Vi har öppnat för drop-in. Det är bara att knacka på dörren när lokalen håller öppet. Vi har inga problem med doserna nu, det finna vaccin. Men kom och vaccinera dig. Gör det nu, det är min uppmaning.

– Får du symptom som tyder på överluftvägsinfektion, testa dig.

– Digitalen finns också, använd gärna en digital väg.

– Vilken kapacitet finns under helgerna? undrar Nordmark Nilsson.

– Öppet för vaccinering, titta på 1177. Man kan vaccinera sig även under mellandagarna.  Egenprovtagning innebär att man går int på 1177 och bokar provtagning. Man åker dit och får det till bilen. Man tar provet själv och skickar in. Det är enkelt. Man får svar i 1177.

Med det tackar Region Norrbotten för sig.

Anna Stina Nordmark Nilsson önskar alla ett god jul och gott nytt år.

Presskonferensen är nu avslutad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!