Hassler tog bort viral video om kirurgakuten: "Blandade känslor"

Luleåprofilen Elsa Hassler ska bli läkare och gör sin AT-tjänst på Norrtälje sjukhus.
På sitt Instagramkonto berättar hon om yrket – men förra veckan tvingades hon ta bort ett viralt klipp om ett nattpass på kirurgakuten.
– Det blev lite omtumlande, säger hon.

Elsa Hassler vill ha öppenhet och kunna berätta om läkaryrket, men självklart inte på bekostnad av patientsäkerheten. "Det är ett speciellt yrke, många är nervösa som ung i karriären", säger hon.

Elsa Hassler vill ha öppenhet och kunna berätta om läkaryrket, men självklart inte på bekostnad av patientsäkerheten. "Det är ett speciellt yrke, många är nervösa som ung i karriären", säger hon.

Foto: Jessica Rosengren (ARKIV)

Luleå2025-02-28 14:39

I klippet fick följarna hänga med på ett nattpass på kirurgakuten. 

Elsa Hassler berättar att följarna bland annat fick se henne vid skrivbordet, i jourrummet där hon får vila på natten om hon har en lugn stund och en tom sjukhuskorridor. Klippet blev viralt och kom upp i en halv miljon visningar.

– Det de fick se var inte det mest väsentliga, fokus var på att jag berättade hur en natt kan se ut för en ung läkare på en akutmottagning. Vi jobbar 15-timmarspass. Självklart fick de inte se några patienter eller sekretessbelagda uppgifter, säger hon.

Elsa Hassler har valt att berätta om sitt yrke på sociala medier, dels för att inspirera men också för att belysa villkoren inom sjukvården. AT-läkare har hon varit sedan maj 2024, och säger att det inte varit "några konstigheter" att publicera kring jobbet under den tiden och att hon fått klartecken för det.

undefined
Elsa Hassler skriver på sin Instagram att hon kommer kunna fortsätta dela med sig av berättelser kring sitt jobb.

Men i onsdags gick hon ut med ett inlägg där hon skrev att hon tog bort den senaste videon (om nattpasset), och att hon skulle vända sig till informationssäkerhetssamordnaren för mer information om varför den inte kunde vara kvar.

– Det fanns en oro att jag hade filmat sekretessbelagda saker, vilket man inte får. Delar av filmen var censurerad. Jag hade filmat mina egna anteckningar där jag inte skrivit personuppgifter, men där jag ville censurera, säger Elsa Hassler.

Hon säger att hon förstår invändningen och har respekt för det, men blev ändå ledsen.

– Jag blev ganska besviken och kände mig lite nedtrampad när man försöker göra något bra. Det var så fint när jag kom till jobbet på kvällen och skulle jobba natt igen, jag fick pepp från sjuksköterskor som undrade vad som hade hänt, och att de hejar på mig. Det är sådant jag vill sprida och dela, det fina med att jobba inom vården.

Hon säger att hon tror på öppenhet och transparens, och vill spela med öppna kort.

– Jag försöker tänka positivt, att vi alla kan lära oss något av det här. Jag hoppas det inte blir en tystnadskultur, det tror jag är farligt. Det är jag lite rädd för. Patientsäkerheten är viktig, det är inte så att jag tycker vi ska filma hejdlöst på sjukhus och lägga ut vad som helst.

I grunden vill hon kunna berätta om läkaryrket, främst för unga människor som kanske står och väger. Och många unga är på just sociala medier.

– Om inte vår yrkesgrupp får visa upp sig och inte synas då kommer de inte välja vårt yrke. Vi hamnar efter i den digitala utvecklingen. Jag brinner för att prata om vår arbetssituation.

Det finns ett stort behov av vårdpersonal, så hennes kanal blir en form av marknadsföring anser hon. Folk skriver till henne och säger att hon är inspirerande och stöttande.

– Det är ett speciellt yrke, ett stort ansvar man bär på. Många är nervösa som unga i karriären, hur ser ett arbetspass ut, hur klarar man sig, vad får man för hjälp? Jag vet att det finns en stor psykisk ohälsa och stress bland unga läkare och vårdpersonal.

Elsa Hassler slår ner på löneutvecklingen i branschen.

– Just nu sker en negativ trend vad gäller arbetsvillkor för unga läkare. Lönen utvecklas långsamt. Jag är själv lite orolig för vem som ska ta hand om den stora gruppen äldre människor som är i populationen nu, samtidigt som arbetsmarknaden för läkare går åt fel håll. Om vi pratar mer öppet om det kanske det finns större incitament politiskt att prioritera oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!