Tvättkonflikten trappas upp

Inga utbetalningar till Textilservice så länge som det saknas nya kläder.Det hotar landstinget med. Om hotet verkställs slopas utbetalningen av 3,1 miljoner kronor i början av maj. Samma sak kan hända i början av juni och till dess att alla kläder är på plats.

Foto:

LULEÅ2008-04-18 06:00
Bakom konflikten mellan landstinget och Textilservice står ett krav i upphandlingen som företagit skrivit under. I kravet för att få uppdraget ingick att det skulle finnas 105.000 nya klädesplagg från och med den 1 mars i år. Klar inte åtagandet
Textilservice klarar inte det åtagandet, det har man förklarat vid flera tillfällen i förhandlingar med landstinget och med brev riktade till landstingsdirektören. Enligt Textilservice bidrog förseningen av tvättuppdraget ( det blev klart den 17 december 2007) att företaget inte kunde lägga ut beställning av nya plagg så att de skulle hinna levereras i tid. Med det som argument har Textilservice försökt få till stånd en överenskommelse som bygger på att nya kläder levereras successivt fram till och med juni månad. Det accepterar inte landstinget. Därför avbröt man vidare diskussioner och överlät åt advokatfirman Mannheimer Swartling att sköta vidare kontakter med Textilservice. Advokatfirman är skoningslös i sin korrespondens med tvättföretaget: "Inte fullgjort leveransskyldighet"
"Successivt införande av nya klädeplagg innebär att Textilservice inte till någon del fullgjort sin leveransskyldighet. Avtalsenlig fullgörelse, om än försenad, har skett först när samtliga textilartiklar levererats." "Norrbottens läns landsting är följdaktligen inte betalningsskyldig för den tid som Textilservice är i dröjesmål". Om ingen överenskommelse hinner nås den här månaden kommer landstinget att hålla inne en utbetalning på 3,1 miljoner kronor med början den 2 maj. Landstingsdirektören Elisabeth Holmgren vill inte kommentera konflikten med Textilservice. Hon motiverar det med att det pågår förhandlingar. Liknande inställning har Textilservice VD Robert Ljungberg. -  Förhandlingar pågår och jag är övertygad om att vi kommer att nå en uppgörelse. EG-domstolen bevakar
Men frågan är hur långt landstinget kan sträcka sig, speciellt som EG-domstolen bevakar det som händer. Anledningen är att domstolen tidigare uttalade sig kritiskt mot den överenskommelse om tvättuppdrag som landstinget tidigare hade med Bodens kommun. Den uppgörelsen innebar att Bodens kommun formellt skulle ha tvättuppdrag för landstingets räkning. Överenskommelsen gjordes för att Boden skulle rädda jobben på Textilservice. EG-domstolen konstaterade att den överenskommelsen stred mot EU:s grundlagar. Därför tvingades landstinget riva upp överenskommelsen med Bodens kommun och göra en ny upphandling. Den nya upphandlingen vanns av Textilservice. Men Textilia, som förlorade uppdraget, ansåg och anser att upphandlingen inte var rättvis. Därför bevakar företagets jurister det som händer mellan landstinget och Textilservice. Tanken är att om man hittar något som man anser vara fel, anmäla det till EG-domstolen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!