Oro inför PFAS-förorening – nya prover tas i Gammelstad

En upptäckt PFAS-förorening oroar Luleå kommun. "Vi vet i dagsläget inte hur stor den är. Därför har vi utvidgat undersökningsområdet", säger miljöinspektör Robin Olofsson Öman.

Luleåföretaget Ozoneairs nya fabrik har blivit rejält försenad. Planen var att den skulle stå klar vid årsskiftet 2022/23, men än har bygget inte kommit igång. "Vi behöver undersöka hur stor PFAS-föroreningen i marken är innan saneringsarbetet kan starta", säger miljöinspektör Robin Olofsson Öhman.

Luleåföretaget Ozoneairs nya fabrik har blivit rejält försenad. Planen var att den skulle stå klar vid årsskiftet 2022/23, men än har bygget inte kommit igång. "Vi behöver undersöka hur stor PFAS-föroreningen i marken är innan saneringsarbetet kan starta", säger miljöinspektör Robin Olofsson Öhman.

Foto: MAF / Privat

Luleå2022-08-25 05:00

De senaste veckorna har arbetet pågått i ett skogsparti i anslutning till handelsområdet Storheden. Med hjälp av en borrigg tas markprover som skickas vidare till laboratorium för analys.

Miljöföroreningen upptäcktes i samband med att en detaljplan upprättades 2018 när Luleåföretagets Ozoneair ville köpa loss marken för en ny fabrik intill villaområdet Ektjärn i Gammelstad.

– I dag uppskattar vi att det handlar om cirka 20 000 tons PFAS-förorenade jordmassor, men det kan finnas ännu mer, betonar Robin OIofsson Öman.

PFAS är ett samlingsbegrepp för en kemisk förening som skapats av människan. Ämnena har en avstötande förmåga mot vatten och fett får inte längre användas i till exempel tillverkning av regnkläder, kosmetika eller livsmedelsförpackningar.

Källan till utsläppet är ännu okänd. Enligt Robin Olofsson Öman kan det handla om rester efter en brandbekämpning eller orsakats av att skogsområdet använts som snö- och jordtipp sedan 1990-talet.

– Vi hoppas att borrningarna ska ge oss svar. Föroreningen kan också ha spridits hit via atmosfären, men genom att vi den här gången gör mätningar även utanför det planerade fabriksområdet kommer vi att få ett bättre beslutsunderlag hur saneringsarbetet ska läggas upp, tillägger Robin Olofsson Öman.

Fastigheten ligger i direkt anslutning till ett vattenskyddsområde i Storheden. Enligt Luleå kommun finns det inga privata brunnar som kan ha drabbats föroreningen utan de intilliggande villorna är samtliga anslutna till det kommunala VA-nätet. Analyser vid det kommunala vattenverket i Gäddvik har inte visat några alarmerande stigande värden av PFAS.

Robin Olofsson Öman kan i dag inte uppge när den pågående undersökningen avslutas.

– Det är för närvarande omöjligt att sätta upp en tidsram. Arbetet sker under hösten. Det är olyckligt att ett företag som vill etablera sig på kommunal mark drabbas, men det här visade sig vara svårare än man trott.

För Ozoneair innebär det ett tvärstopp för expansionsplanerna.

– Vår fabrik blir rejält försenad. Vi hade trott att den skulle tas i bruk vid årsskiftet 2022/23. Man får alltid räkna med att det kan bli förseningar vid etableringar av den här storleken. Luleå kommun gör precis vad de ska göra. Det här handlar om förorenad mark och kommunen måste se till medborgarnas bästa, säger Magnus Nordström, vice vd i Ozoneair.

PFAS

PFAS är samlingsnamn för högfluorerade kemikalier som sedan 1950-talet används i bland annat brandskum, impregnering för textilier, kosmetika och skidvalla.

Det finns cirka 4.730 kända varianter. Problemet är att PFAS inte bryts ned på naturlig väg. Den kemiska föreningen uppges vara spridd över hela jordklotet.

Hög exponering tros leda till en mängd sjukdomar som exempelvis njur-och testikelcancer, sköldkörtelsjukdomar och havandeskapsförgiftning.

Källa: Svenska miljöinstitutet (IVL)

Karta: Storheden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!