Tvära kast för vattenkraften

Mer el från vindkraft och bioenergi innebär nya utmaningar för vattenkraften. Kraftverken måste startas och stoppas oftare, vilket de inte byggda för.

Luleå2010-02-17 06:00
I projektet Standup kommer forskare vid LTU att studera hur vattenkraften kan fungera som en reglerande resurs. Behovet väntas öka, i takt med att energiproduktionen i Sverige förändras.- När man introducerar vindkraft och bioenergi, som är svåra att reglera, kommer man att bli tvungen att starta och stoppa vattenkraftverken oftare, säger Staffan Lundström som är professor och ämnesföreträdare i strömningslära vid LTU.Vindkraftverk genererar ingen el när det inte blåser. Bortfallet måste då ersättas med elkraft från annan produktion, exempelvis vattenkraft. Tack vare att man lagrar vatten i kraftverksdammarna kan man öka elproduktionen genom att släppa på mer vatten i kraftverkens turbiner. Vattenkraften i Sverige är dock inte konstruerad och byggd för att slås av och på alltför ofta. Tanken var att den skulle köras mer kontinuerligt. Fler starter och stopp påverkar både säkerhet, produktion och miljö.Dammarna påverkas mer när vattennivån sjunker och stiger. Det kan leda till inre erosion i dammarna. Kraftverken utsätts för mer slitage, turbiner och generatorer kan gå sönder. Djur och växtlighet i och vid den reglerade älven påverkas när vattenståndet varierar mer.- Det här är mycket viktigare än man tänker sig, säger Staffan Lundström.Inledningsvis ska man studera hur anläggningarna påverkas när man startar och stoppar produktionen mer frekvent.
Standup har beviljats totalt 202,4 miljoner kronor under en femårsperiod, 2010-2014. Huvudsökande är Uppsala universitet som får 36 procent. KTH får 48 procent, SLU tio procent och LTU sex procent av pengarna. Det innebär 3,1 miljoner kronor om året till LTU från och med år 2012.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!