Två nya startups till Sveriges rymdinkubator

Två nya startupbolag har antagits till rymdinkubatorn ESA BIC Sweden – Tlight från Luleå och New Century Information (NCI) med säte i Gävle. Tlight kommer bland annat undersöka möjligheten att använda sin teknologi för att analysera andra himlakroppar.

NCI. Anders Yttergård.

NCI. Anders Yttergård.

Foto: Sara Gotthold

Luleå2017-03-15 11:17

ESA BIC Sweden har nu antagit ett nionde och tionde startup till den nationella rymdinkubatorn. Tlight och NCI använder teknologi från rymdindustrin i sina innovationer.

Tlight har tagit fram en unik teknik och utrustning för att identifiera mineraler och ädelstenar. Detta kan få stor betydelse för att effektivisera prospektering och ger en direkt återkoppling om vad det är för mineraler som man hittat.

– Det känns otroligt spännande att få vara en del av det nya rymdklustret i Sverige, säger Torbjörn Lindvall, grundare av Tlight, i ett pressmeddelande.

NCI har utvecklat en plattform som kan följa ett rörligt objekts exakta position och dess egenskaper såsom riktning, hastighet, rotation, acceleration med mera i realtid. Plattformen kan användas för en rad olika tillämpningar inom exempelvis skidåkning, alpint, hästsport, rally, segling eller annan sport.

– Vi kommer nu kunna ta snabbare kliv framåt, så vi ser fram emot all hjälp vi kan få, säger Anders Yttergård, NCI i ett pressmeddelande.

De startups som antas till rymdinkubatorn får kontanta utvecklingsresurser på närmare en halv miljon kronor vardera och möjlighet att använda patent som utvecklats via Europeiska rymdorganisationen ESA. Startup bolagen kommer att under max två års tid få rådgivning, finansiering och tillgång till de industripartners som ingår i ESA BIC Sweden.

Fakta om företagen

Tlight AB

Tlight har utvecklat en ny teknik och utrustning för att identifiera mineraler, som i första hand riktas till gruv- och prospekteringsbranschen. Utrustningen som använder rymdteknologi kommer att skapa värde och möjliggöra exakt positionering. Tekniken kan även användas för att lokalisera och mäta in geostrukturellt farliga områden i gruvor och stenbrott och därigenom förbättra säkerheten för både personal och maskinell utrustning.

New Century Information AB

NCI Sports Tracker

New Century Information AB (NCI) har utvecklat en innovativ och mycket noggrann plattform inom området "High Precision Outdoor Tracking". Plattformen är mobil och kan användas för en mängd olika specialiserade eller skräddarsydda applikationer inom alla utomhusmiljöer, inom sport eller industri där det krävs detaljerade och avancerade positioneringsdata i realtid.

Fokus ligger på realtidspositionering av rörliga objekt i direktsänd TV produktion, grafisk integration och analys av insamlade data.

ESA BIC Sweden

Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden kommer fram till 2020 att stödja 40 rymd-startups. Startup bolag i ESA BIC Sweden erhåller stöd och rådgivning vid någon av de tre inkubatorerna; Arctic Business Incubator, Uppsala Innovation Centre och Innovatum i upp till två år. De får bland annat tillgång till ett nätverk av industripartners och ESA samt finansiering med 50 000 EUR för att utveckla sin innovation. Syftet med rymdinkubatorn är att öka användandet av rymdteknik i nystartade bolag. Det finns för närvarande 16 ESA Business Incubation Centres (ESA BIC) i över 12 europeiska länder. ESA BIC Sweden genomförs med stöd av European Space Agency (ESA), Vinnova och Rymdstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om