Två män dömda för våldtäkt av kvinna - nu åtalas fler

I augusti dömdes två män i Luleå till fängelse för våldtäkt av en sovande ung kvinna. Nu åtalas ytterligare två män för att ha våldtagit henne samma natt.

I samband med att en av våldtäkterna anmäldes spärrade polisen av lägenheten där det inträffade.

I samband med att en av våldtäkterna anmäldes spärrade polisen av lägenheten där det inträffade.

Foto: TT

Luleå2023-01-27 17:34

Händelsen utspelade sig i juli i fjol under en efterfest i en lägenhet i Luleå efter en krogkväll på stan. Några ur sällskapet, tre kvinnor och fyra män, kände varandra litegrann sedan tidigare.

På efterfesten somnade den unga kvinnan i soffan, två av männen, 24 och 28 år, bar in henne till sovrummet. Därefter har de båda männen samlag med henne medan hon sover. Den 28-årige mannen menar att hon deltog frivilligt.

"Att målsäganden inte sa något men hade lagt sitt ben på hans ben och vid något tillfälle sträckt på sig och ”mumlat” är enligt tingsrättens bedömning ett ganska typiskt beteende för en sovande person och är inte ett agerande som kan tolkas som att personen är vaken och ger sitt samtycke till samlag", konstaterade Luleå tingsrätt i den fällande domen.

När 28-åringen påbörjade övergreppet vaknade kvinnan.

Kvinnan slog genast larm till polisen då hon uppfattade sig ha blivit våldtagen av 28-åringen. Mannen greps, ett par dagar senare kallades resten av sällskapet till polisförhör som vittnen, då berättar 24-årigen att även han haft samlag med kvinnan. Han hävdar att hon var med på det men kvinnan har inget minne av händelsen. 

I augusti dömer Luleå tingsrätt männen till två års fängelse för våldtäkt av den sovande kvinnan, de ska också betala skadestånd på 200 000 kronor vardera.

Enligt kvinnan själv hade hennes tillstånd orsakats av sömnunderskott men även alkohol fanns med i bilden.

Nu ställs ytterligare två män, 25 och 29 år, till svars misstänkta för att ha våldtagit kvinnan under samma efterfest. På fredagen hölls den andra och avslutande rättegångsdagen i Luleå tingsrätt. 

– Topsningen från rape kit-undersökningen som genomfördes då de två första männen dömdes visar på DNA-spår från samtliga män, säger åklagaren Otto Neppelberg som åtalar de båda männen för grov våldtäkt.

– Jag har inte kunnat bevisa att våldtäkterna skett samtidigt men det finns praxis om att även flera på varandra i följd utgör grov våldtäkt, säger han.

Männen nekar till anklagelserna, men efter sju polisförhör medger 29-årigen händelsen men menar att kvinnan ville ha samlag med honom. 

Otto Neppelberg yrkar på att 25 och 29-åringen döms till ministraffet som är fem års fängelse.

Männen har suttit häktade sedan resultatet från DNA-analysen inkom. 

Luleå tingsrätt beslutade att de ska förbli kvar i häktet. Dom meddelas 10 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!