Två lunchrätter varje dag

Endast när det är favoriträtter serveras en lunchrätt, annars finns det alltid två att välja mellan. Syftet är att öka elevnöjdheten.

GILLAR MATEN. Lea Vesterlund som går i föreskoleklass gillar maten som serveras på Hedskolan.

GILLAR MATEN. Lea Vesterlund som går i föreskoleklass gillar maten som serveras på Hedskolan.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2014-04-11 07:00

Heskolan på Bergnäset är en av två skolor i Luleå kommun där det på försök serveras två lunchrätter, den andra skolan är Stadsöskolan i Gammelstad. Tanken är att valfriheten ska få eleverna att gå till skolrestaurangen och dessutom äta mer av maten som serveras. Försöket pågår även nästa termin, sedan ska det utvärderas.

– Vi tycker att eleverna är jättenöjda. En ny rätt får också en chans, smakar någon och tycker den är god så vill fler smaka, säger kockerskan Carina Björkman.

En tredje rätt

De dagar det serveras en favoriträtt finns inte ytterligare alternativ att välja på. De dagar då det serveras två fiskrätter, som just den dagen då Kuriren är på besök, serveras en tredje rätt.

– Vi vet inte riktigt varför det är två fiskrätter på samma dag. Inför nästa termin ska vi försöka vara med lite mer i planeringen, i fjol var vi bara med litegrann. Men våra elever gillar fisk, säger Carina Björkman.

Till alla luncher finns även ett väl tilltaget salladsbord, tallrikarna är strategiskt utplacerade så att eleverna passerar salladsbordet för att komma till maten.

– Då tar de grönsaker också, menar kollegan Anki Kalmdal.

Som Kuriren kunde berätta i torsdagens artikel så ska fisk enligt livsmedelsverkets rekommendationer serveras en gång i veckan, varannan vecka fet fisk så som lax. I Luleås skolor serveras oftast mager sej, ryggbiten.

– På den nya matsedeln till hösten så har de fått in hel lax en gång. Annars så har vi ibland haft laxtärningar som vi kunnat använda i soppa men nog hade det varit trevligt om vi hade kunnat få det, kommenterar Carina Björkman.

Enligt Skolmåltider kommer eventuellt två rätter att serveras på samtliga skolor i Luleå framöver. Det har visat sig att det inte blir dyrare.

Livsmedelsverkets rekommendationer.

Servera fisk en gång i veckan.

Fet fisk (lax, sill och makrill) varannan vecka.

Undvik strömming från Östersjön.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om