Drygt ett och ett halvt år har gått sedan polisens insatsstyrka gjorde husrannsakan i den 27-årige Blessed Ink-profilens bostad i Luleå efter misstankar om grov ekonomisk brottslighet. Tillslaget skedde samordnat med liknande polisinsatser på ett tiotal adresser i Luleå, Umeå och Linköping, alla med koppling till tatuerarstudion.
Och insatsen gav resultat. Polisen hittade drygt 250 000 kronor i kontanter i Luleåtatuerarens bostad samt närmare 2 000 tabletter av drogen Tramadol.
Luleåbon blev därmed en av totalt fem individer som misstänktes för bokföringsbrott, skattebrott samt försvårande av skattekontroll.
Även två andra Luleåbor har utretts av Ekobrottsmyndigheten – en var tidigare dömd för grovt narkotikabrott efter en stor kokainhärva för cirka tre år sedan – men nu kan Kuriren avslöja att misstankarna mot dem är helt avskrivna.
Däremot kvarstår Blessed Ink-profilen som misstänkt i utredningen, tillsammans med en man från Umeå och en man från Linköping.
Magnus Söderlind, mannens försvarsadvokat, bekräftar att hans klient ännu inte är avförd i ekobrottshärvan.
– Det återstår ett fall av bokföringsbrott och ett fall av försvårande av skattekontroll. Men övriga misstankar ska vara nedlagda, uppemot 90 procent. Min klient är givetvis lättad över detta.
Vilken betydelse kan det få vad gäller eventuella påföljder?
– En enorm påverkan. De initiala misstankarna innebar ett avsevärt högre straffvärde men i nuläget finns det inget som kan leda till något frihetsberövade eller fängelsestraff.
Söderlind vill inte närmare kommentera något kring varför Blessed Ink-profilen förvarade 250 000 kronor i kontanter i lägenheten.
– Men inställningen från dag 1 har varit att han förnekar brott fullt ut. Han har inte ägnat sig åt ekonomiska oegentligheter, har inte heller varit ställföreträdare för bolaget.
Så han har lämnat förklaringar till varför han hade så stora summor hemma?
– Ja. Det finns fullgoda förklaringar som också styrks med olika underlag, säger Söderlind
Mikael Bäckström, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå, gick tidigt ut med att brottsmisstankarna i ärendet handlade om att intäkter inte har bokförts eller skatteredovisats samt att svarta löner har utbetalats inom Blessed Ink, oftast i form av kontanta betalningar eller Swish-överföringar.
– Vi bedömer att tatuerarverksamheterna har kopplingar till grov organiserad brottslighet, uppgav Mikael Bäckström vintern 2023.
I dag vill han inte närmare precisera vilka som ännu misstänks i ärendet.
– Men misstankarna som kvarstår gäller bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll av normalgraden samt skattebrott avseende momsredovisning, även det ett brott av normalgraden.
Åklagaren uppger vidare att förundersökningen snart skickas ut för slutdelgivning till alla parter i ekobrottshärvan.
– Sen får vi se men i nuläget gör jag bedömningen att detta kommer leda till åtal. Jag hoppas att vi har mer besked att lämna om tre-fyra veckor, säger Mikael Bäckström.
För övrigt kan noteras att Blessed Ink-profilen i Luleå tidigare också stod åtalad för narkotikabrott – mot bakgrund av den stora mängd Tramadol som hittades i hans bostad – men att de misstankarna numera är avskrivna, då en medåtalad Piteåbo tog på sig hela skulden för drogerna.