Kommentaren gäller från en norrlänning till en annan.
Lena Sandlin var riksdagsledamot 1994-2004 och är i dag ledarskribent på Västerbottens Folkblad. Hon har uttryckt stöd för Håkan Juholt, men var tidigt på lördagen införstådd med att han skulle avgå. Det Socialdemokraterna varit bra på är att driva frågor tillsammans. Nu finns två politiska falanger som slåss, beskriver Lena Sandlin.
Falangstriderna går bland annat att spåra till ungdomsförbundet.
- Tittar man på hur det såg ut i SSU för tio år sedan, vänster mot höger, så ser du. Det är samma generation, säger Lena Sandlin.
Falangstriderna visade sig också kring valet av Håkan Juholt som partiledare. Efteråt ägnade sig sådana som Thomas Östros och Sven-Erik Österberg mer åt egna positioner än partiet.
- De har inget förtroende hos mig, säger Lena Sandlin, som uttalat att hon ser Lena Sommestad som tänkbar partiledare.
Partiet måste nu ta den politiska diskussionen och komma ifrån striderna.
Partiets oförmåga visas i exempel som Caremaaffären, med vinster från vården som styrs utomlands bortom beskattning. Rena straffsparken för Socialdemokraterna men partiet sköt utanför, beskriver Lena Sandlin.
- En orsak är att kongressen har ett otydligt beslut i synen på kvalitet och hanteringen av vinster.
I valet av partiledare försvarar Lena Sandlin att kandidatdiskussionen förs utanför strålkastarna.
- Att allt ska vara redovisas i media gagnar inte Socialdemokraterna. Någonstans fyller partiorganisationen en funktion. I media får vissa fördelar om kända företrädare där får försvara sina kandidater. Men i partiet är det inte medias lyft och dissande som gäller.