TV: En rätt i rättan tid

Trött på julmat? Då ska du inte missa Simon Laitis smakfulla tips i dagens avsnitt av 24Norrbottens matlagningsprogram "I Simons panna".

Luleå2012-01-06 17:17

Videon är inte längre tillgänglig

Det är färska pilgrimsmusslor och minst lika färsk pasta med smak av citron som tv-kocken Simon Laiti bjuder på i dagens program. Som vanligt är han mycket pedagogisk och några halvfabrikat göre sig icke besvär. I dag får vi bland annat lära oss hur man tillagar en pilgrimsmussla från det att den ligger i sitt skal tills den tar plats på tallriken.  
 

Recept 

Halstrade pilgrimsmusslor med färsk citronpasta och marinerad fänkål och morot.

 4 personer

Pastadeg:

200 g Vetemjöl

200 g Durumvete

4 Ägg

3 äggulor

zeste från 1st citron

Blanda alla ingredienser i en bakmaskin 5 minuter eller knåda för hand ca 10 minuter. Låt vila under bunke minst 15 minuter. Pastadeg går att spara någon dag, men tappar färgen så småningom och blir grå. Bäst är alltid att ha en färsk pastadeg. Kör pastadegen genom pastamaskinen med lite mjöl till önskad tjocklek eller kavla ut för hand.

Koka i kastrull med mycket vatten och rikligt med salt i 4 min.

Pilgrimsmussla:

Rensa dom färska musslorna från sitt skal.

Tvätta rent musslan i kallt vatten.

Halstra i varm stekpanna 30 sek på vardera sida innan servering.

Fänkål och morotssallad

1 st fänkål

2 st morot olika färger. Ekohyllan

Skiva fänkålen tunt och skala skivor av moroten med potatisskalare.

Marinera i ½ dl fruktvinäger och ½ dl kallpressad olivolja salt och peppar.

Innan servering:

Koka pasta och stek på musslorna. Lägg upp på tallrik och toppa med fänkål och morotsallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!