Luleå stadshotell ska tömma sin vinkällare

Bakom glasväggen förvaras över 1 000 flaskor. Allt ska bort.
Luleås stadshotell vill tömma sitt vinförråd.
– Det kommer att ta minst tio år, tror hotelldirektören Vegard Olsen.

Vinkännaren Erik Grödahl ska hjälpa Luleå stadshotell att tömma sin vinkällare. Han tar sig an uppgiften bland annat genom att arrangera vinprovningar varje månad. "Det finns många intressanta flaskor här. Jag ägnade en timme åt att skapa mig en överblick av utbudet", berättar Erik Grödahl.

Vinkännaren Erik Grödahl ska hjälpa Luleå stadshotell att tömma sin vinkällare. Han tar sig an uppgiften bland annat genom att arrangera vinprovningar varje månad. "Det finns många intressanta flaskor här. Jag ägnade en timme åt att skapa mig en överblick av utbudet", berättar Erik Grödahl.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2024-10-27 19:00

Nyheten i korthet

  • Luleås stadshotell planerar att tömma sin vinkällare, som innehåller över 1 000 flaskor, något som förväntas ta minst tio år.
  • Vinkännaren Erik Grödahl har fått uppdraget att hjälpa hotellet förnya sin vinkällare, som har varit på samma plats sedan hotellet invigdes 1903.
  • Hotellet planerar att arrangera vinprovningar för att tömma källaren för att kunna bygga upp ett modernt vinutbud som är mer anpassat till dagens efterfrågan.

Den bastant låsta dörren ger ett oansenligt intryck. Bakom ytterdörren i massiv teak gömmer sig en lokal som få Luleåbor har sett.

I förrummet står ett runt matbord med sex matsalsstolar klädda i tyg. Från det välvda taket hänger en kristallkrona. Väggarna är vita så när som en ensam oljemålning, en ljusstake och en spegel med gyllene ram.

– Jag skulle gärna vilja nyttja det här rummet på något sätt, men vi vet inte riktig hur, säger Vegard Olsen.

Bakom en glasvägg skymtar stadshotellets vinkällare. På markteglet har grovkornigt grus strötts ut. Härinne är temperaturen konstant 14 grader. I taket hänger ytterligare tre kristallkronor som sprider ljus över lagerhyllor i trä.

undefined
Starkvinet från Madeira är över 100 år gammalt. Det är svårt att göra en värdering, men på internationella vinauktioner kan en 100-årig Madeira säljas för femsiffriga belopp.
undefined
"Rent teoretiskt skulle vi kunna erbjuda ett vin som är av samma årgång som beställaren", säger Erik Grödahl och tar fram en flaska av Clos de Vougeot från 1983.
undefined
Hotelldirektören Vegard Olsen uppskattar att det kommer att ta minst tio år innan förändringen av stadshotellets vinkällare är fullt genomförd. "Vi vill skapa en modern vinkällare som är bättre anpassad till dagens efterfrågan."
undefined
"Min styrka är att jag har ett välutvecklat smak- och luktsinne. När jag hade testat Systembolagets alla 106 ölsorter - det fanns inte fler vid sekelskiftet - anmälde jag mig till en vinprovning hos Munskänkarna. Det var där som jag upptäckte hur fascinerad jag är av vin", berättar Erik Grödahl.

Vinkännaren Erik Grödahl böjer sig ned till den nedersta hyllan och plockar fram en flaska. När han stryker bort dammet framträder en text i vitt: Boal Solera 1920 Madeira.

– Det är källarens äldsta flaska. Jag har inga tvivel om att innehållet är perfekt. Madeira brukar åldras med värdighet. Smaken kan till och med ha förfinats.

På internationella dryckesauktioner kan en 100-årig Madeira säljas för femsiffriga belopp.

undefined
Ett äldre sauternesvin från en vingård i den franska regionen Cadillac kan säljas för fyrasiffriga belopp på vinauktioner i dag.
undefined
Det gömmer sig många rariteter i Luleås stadshotells vinkällare. Hotellet saknade fram till nyligen en förteckning över källarens innehåll. Nu har Erik Grödahl tagit sig an uppgiften.
undefined
"Jag skulle vilja nyttja rummet utanför vinkällaren på ett bättre sätt, men än har vi inte kommit på någon riktig bra idé", säger hotelldirektör Vegard Olsen.
undefined
"Här finns många vinflaskor som kan vara värda en del. Det finns ett par flaskor av Maderia och framför allt några väldigt intressanta röda viner", säger Erik Grödahl.
undefined
Luleå stadshotell vill tömma sin vinkällare. Här gömmer sig viner som inhandlats under ett sekel. Stadshotellet i Luleå invigdes 1903.

Han har fått uppdraget att förnya stadshotellets vinkällare, som säkerligen legat på samma plats sedan invigningen 1903. Innan Erik Grödahl tog sig an uppgiften saknades det en aktuell förteckning över utbudet.

Här ligger lite av stadshotellets dilemma. Efterfrågan på äldre sällsynta viner är förhållandevis liten i Luleå. Dessutom finns det i dag bara en restaurang i hotellet och det är puben The Bishops Arms.

– Jag skulle tro att värdet för vinkällarens innehåll uppgår till två-tre miljoner kronor. Det är svårt att göra en korrekt värdering eftersom det är omöjligt att veta i vilket skick vinet är. Om flaskans innehåll inte övergått till att bli vinäger, borde det finnas här en mängd som är värda över tusenlappen, bedömer Erik Grödahl.

Hur smakar ett äldre årgång?

– Vin fortsätter att utvecklas även efter buteljeringen. Ett friskt, ungt vin kan med åren få en mognare, mer fyllig smak. Ungefär som en vindruva som övergår till att bli ett russin.

Han ogillar att bli kallad vinsnobb, men kan utan att ljuga kalla sig svensk mästare i vin. Största meriten är ett VM-brons i blindprovning. I dag har Erik Grödahl byggt upp ett företag som arrangerar uppemot 150 dryckesprovningar om året.

Det är en av metoderna som ska tömma stadshotellets vinkällare.

– Vi vill på sikt skapa en modern vinkällare som är mer anpassad till dagens efterfrågan. I dag är det möjligt att beställa våra äldsta årgångsviner, men det sker kanske bara någon enstaka gång i veckan. Nu ska vi arrangera egna vinprovningar. Erik Grödahl har fria händer att välja ett tema för varje tillfälle, berättar hotelldirektören Vegard Olsen.

undefined
"Jag kommer att välja ut ett särskilt tema för varje vinprovning. Nästa kommer att handla om vintrender", berättar Erik Grödahl.
undefined
"Vi vill sälja samtliga vinflaskor. Vi hade fram till nyligen inte någon exakt koll på vad som förvaras här", förklarar hotelldirektör Vegard Olsen.
undefined
Stadshotellets vinkällare innehåller både röda och vita viner, starkviner och champagne. Erik Grödahls första besök varade i över en timme. "Jag har gjort en excel-fil över hela utbudet."
undefined
Det hör till en vinkällare av klass att belysningen består av minst tre kristallkronor.
undefined
Vinkännaren Erik Grödahl arrangerar uppemot 150 vinprovningar om året. Stadshotellets provningar kommer inte att hållas i vinkällaren. Förrummet bedöms vara för litet. Till nästa vinprovning har redan ett hundratal Luleåbor löst biljett.

Erik Grödahl anser att vinprovning är ett bra metod för att tömma förrådet.

– Det är en kul grej för vinintresserade. Här finns det mycket att välja på. Det finns goda starkviner, en bra mix med tunga bordeauxviner, krämiga bourgogneviner och friska viner från Alsace. Rent teoretiskt skulle det vara möjligt att erbjuda ett vin av samma årgång som beställaren.

Är det länets mest dyrbara vinkällare?

– Jag måste tillstå att jag sitter på sekretessklassificerade uppgifter som förhindrar mig att ge dig ett svar, men jag har svårt att se att det finns någon kommersiell vinkällare i Norrbotten som håller den här digniteten, säger Erik Grödahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!