"Turister kommer att ta med sig influensan hit"

Svenska myndigheter har i och med Världshälsoorganisationens varning skruvat upp beredskapen gällande den så kallade svininfluensan, H1N1, utan att egentligen göra något dramatiskt. Det rör sig först och främst om en mental beredskap, men man ser även över nyckelpersoner och viktiga funktioner i samhället.

Foto:

Luleå2009-04-30 13:47
Världshälsoorganisationen, WHO, höjde sin varning från fas 4 till fas 5 (av 6) på natten till valborgsmässoafton. Därmed aktiverar världens regeringar sina pandemiplaner. Länsstyrelsen i Norrbottens län och landstinget anordnade en presskonferens i Luleå på torsdagen för att informera allmänheten innan helgen. Fas 5 innebär att WHO konstaterar att det finns en betydande spridning mellan människor i minst två olika länder.- Vi har säkert influensan i Sverige ganska snart. Det anmärkningsvärda är att vi har en spridning nu när den vanliga influensasäsongen annars är över. Det talar för att viruset är spridningsbenäget, säger Anders Österlund, smittskyddsläkare.Det är för tidigt att säga vad som kommer att ske, men myndigheter, som exempelvis Länsstyrelsen, följer utvecklingen noggrannt. Än så länge har vi inga kända fall i Sverige. Men det är bara en tidsfråga innan Norrbotten drabbas av sitt första fall, förklarar Anders Österlund:- Några av de turister som är i Mexiko kommer att ta med sig influensan därifrån, säger han.Hemvändare från Mexiko som insjuknar inom sju dagar bör kontakta hälso- och sjukvården för eventuell provtagning för att se om man bär på H1N1, eller "den nya influensan" som myndigheter döpt influensan till.Vad gäller för Norrbotten?- Inom landstinget har vi en epidemiberedskapsplan som gäller om vi får många influensafall, säger Anders Österlund.Finns det någon anledning till oro?Nej, jag är inte speciellt orolig själv. I nuläget har vi inte ens konstaterat något influensafall i Sverige, säger han.Vad bör man göra då?- Det viktigaste för företag, kommun och myndigheter är att ha en mental beredskap, och att praktiskt göra vissa förberedelser. Då behöver man inte bli överraskad av en drastisk utveckling när stora delar av personalen är sjukskriven, säger Staffan Åsén, krishanteringsenheten vid Länsstyrelsen.
Svenska myndigheter följer den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s rekommendation att byta namn från "svininfluensan" till "den nya influensan". Anledningen till namnbytet är att den nya influensan är en blandning av två typer av svininfluensa samt fågelinfluensa och influensa hos människor. Viruset har sannolikt sitt ursprung hos grisar, men är nu ett virus hos människor. Källa: Smittskyddsinstitutet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om